Končí riaditeľ Tiposu, nahradí ho deviatka na kandidátke SNS

Podľa informácií Štandardu Oliver Felszeghy končí ako generálny riaditeľ národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Nahradí ho Peter Deďo, ktorý v parlamentných voľbách kandidoval z deviateho miesta za SNS. Tipos zároveň prejde pod gesciu novovytvoreného ministerstva cestovného ruchu a športu.

20231109_szlh_extraliga_04984639 Oliver Felszeghy. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Podľa Informácií Štandardu Felszeghy po zhruba desiatich mesiacoch na pozícii končí a vystrieda ho advokát Peter Deďo, ktorý bol deviatkou na kandidátke SNS.

„Uvedenú informáciu vám môžem potvrdiť. Od 1. decembra 2023 som Ministerstvom financií Slovenskej republiky dočasne poverený na výkon tejto funkcie, keďže ešte do konca roka 2023 bude mojou prioritnou úlohou pripraviť prechod národnej lotériovej spoločnosti TIPOS do pôsobnosti novokreovaného Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky,“ odpovedal Štandardu Deďo.

Futbalista Robert Vittek bude predsedom dozornej rady Tiposu. Ďalšími členmi dozornej rady budú od piatka generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba, Peter Bartoš, Marek Harbuľák a neúspešní kandidáti za SNS vo voľbách – podnikateľ Michal Magula a manažér Zdenko Kozák.

Šéf národniarov Andrej Danko nedávno vyhlásil, že peniaze z Tiposu treba presmerovať z komerčných televízií priamo do športových zväzov. „Pre mňa je prioritou, aby štátna lotériová spoločnosť neplatila do televízií za losovanie, ale aby peniaze z Tiposu išli rovno do športových zväzov,“ uviedol v súvislosti so založením nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré presadila jeho strana.

Bývalý šéf Tiposu Marek Kaňka v júni minulého roka odstúpil z funkcie po tom, ako bol obvinený Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti. Kaňka sa stal šéfom štátnej firmy na podnet Hegera ešte ako ministra financií. Obaja muži priznávajú, že sa poznajú asi pätnásť rokov z kresťanských kruhov. 

Felszeghy viedol spoločnosť Tipos najskôr z pozície podpredsedu predstavenstva. Do funkcie generálneho riaditeľa ho 23. januára tohto roka menoval vtedajší premiér Eduard Heger, ktorý bol poverený aj riadením ministerstva financií.

„Pán Felszeghy sa počas predchádzajúcich mesiacov osvedčil ako skúsený manažér a spĺňa všetky odborné predpoklady na to, aby pokračoval v úspešnom riadení spoločnosti Tipos,“ uviedol vtedy rezort financií.