Rýchlejšia cesta vlakom. Nový grafikon skracuje dobu jazdy medzi Košicami a Viedňou

KOŠICE – Od 10. decembra 2023 vstúpi do platnosti aktualizovaný grafikon vlakovej dopravy Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) prinášajúci rýchlejšie spojenia a lepšie prípoje, najmä medzi Košicami a Viedňou a na trase Kysuce – Žilina.

kosice vieden ic Nový cestovný poriadok zrýchli spojenie medzi Košicami a Viedňou. Ilustračné foto: FB ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) prináša s novým grafikonom vlakovej dopravy významné zlepšenia pre cestujúcich. Dominik Drevický z odboru komunikácie ZSSK informoval, že od 10. decembra dôjde k rýchlejšiemu spojeniu medzi Košicami a Viedňou a k zdvojnásobeniu počtu vlakov na Kysuciach.

Novinkou je, že vlaky IC 44/45 smerujúce do Viedne budú zastavovať mimo bratislavskej hlavnej stanice na novej zastávke Bratislava predmestie. Týmto opatrením sa skráti cesta z Košíc do Viedne o 32, resp. 46 minút. Cesta vlakom IC 44 z Košíc do Viedne potrvá päť hodín a 50 minút, zatiaľ čo vlakom IC 45 sa cesta skráti na päť hodín a 45 minút.

Ilustračné foto: zssk.sk

Pre obyvateľov z Humenného sa zlepší cestovanie vďaka lepším prípojom do Bratislavy, ako aj v opačnom smere. IC vlaky budú naviazané na regionálne expresy s ideálnym prestupným časom približne pol hodiny. Medzitým už bývalý generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň uviedol, že nový cestovný poriadok je reakciou na pripomienky samospráv a požiadavky cestujúcich, a že cieľom je napríklad vyhovieť študentom na východe Slovenska, ktorí po novom nebudú musieť prestupovať na ceste zo školy domov.

V rámci nového grafikonu sa tiež skráti cesta regionálnych expresov z Bratislavy do Nových Zámkov o 9 minút vďaka ukončeniu výluky na trati. ZSSK zároveň zvýši počet spojení medzi Čadcou a Skalitým o 90,5 % s priamymi vlakmi do Žiliny už zo Skalitého. Cestujúci na Kysuciach sa môžu tešiť na zvýšenie frekvencie vlakov, ktoré budú v dopravnej špičke premávať každých 30 minút a mimo špičky každú hodinu.

Tento krok ZSSK predstavuje významnú modernizáciu vlakovej dopravy na Slovensku s cieľom zabezpečiť rýchlejšie, pohodlnejšie a efektívnejšie cestovanie pre všetkých cestujúcich.

(zssk.sk)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok