Takmer polovica Ukrajincov by pre ukončenie vojny podporila kompromis s Ruskom

405056120_3471059469811071_5505782587114090727_n Foto: Facebook/ Volodymyr Zelenskyj

Takmer polovica Ukrajincov sa vyslovila za nájdenie kompromisu s Ruskom pri rokovaniach o ukončení vojny. Informoval o tom ukrajinský server Strana.ua s odvolaním sa na výsledky prieskumu agentúry Rating.

Za túto možnosť sa konkrétne vyslovilo až 44 percent obyvateľov napadnutého štátu, pričom vo februári tohto roka túto alternatívu podporovalo iba 35 percent obyvateľov.

Zároveň klesol počet respondentov, ktorí podporujú pokračovanie vojny až do oslobodenia území okupovaných Ruskom. V lete ich bolo približne 60 percent, v súčasnosti je reč o 48 percentách.

Kompromis chcú viac ženy a ľudia na Donbase

Viac zástancov kompromisu sa nachádza medzi ľuďmi vo veku 18 až 35 rokov (45 percent) a na východe krajiny (51 percent). 

Medzi tými, ktorí, naopak, podporujú pokračovanie vojny, sú väčšinou ľudia vo veku 36 až 50 rokov žijúci na západe krajiny (50 percent).

Možnosť vyjednávať s Rusmi viac podporujú ženy, konkrétne 48 percent z nich (proti je 44 percent). Medzi mužmi je zasa väčšina proti rokovaniu s Moskvou – 51 percent (za vyjednávanie je 40 percent)

Čo presne by mal kompromis s Ruskom zahŕňať, prieskum nešpecifikuje. Azda najviac skloňovanou možnosťou vo všeobecnosti je vyhlásenie vojenskej neutrality Ukrajiny či špeciálny štatút východných území.

Vpred to už zrejme nepôjde  

Správa prichádza v kontexte zlyhania ukrajinskej protiofenzívy, ktorú potvrdilo aj najvyššie vojenské velenie. Konflikt s Ruskom podľa šéfa ukrajinskej armády Valerija Zalužného dostáva charakter pozičnej vojny a statických vyčerpávajúcich bojov. Zalužnyj priznal, že táto situácia viac nahráva Rusku, ktoré je schopné ľahšie obnoviť svoje sily a nakoniec ohroziť ukrajinskú armádu aj štát.

Od politikov však počuť odlišné, bojovnejšie stanoviská. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba napríklad pred niekoľkými dňami vyhlásil, že patová situácia neexistuje a že cieľom Ukrajiny je oslobodenie celého jej územia vrátane anektovaného Krymu.

V kontexte súčasnej situácie americká televízna stanica NBS News nedávno napísala, že predstavitelia Spojených štátov amerických a Európskej únie začali s Ukrajinou diskutovať o možnosti mierových rokovaní s Ruskom.

V podobnom duchu nemecký denník Bild skonštatoval, že Spojené štáty a Nemecko chcú dostať Ukrajinu k rokovaciemu stolu s Ruskom, pričom súčasná frontová línia by sa podľa predstáv Berlína a Washingtonu mala stať novou hranicou medzi oboma znepriatelenými národmi.

„Ukrajina je znepokojená tým, že medzi určitými partnermi sa zintenzívnili diskusie o potrebe uskutočniť rokovania, konzultácie, stretnutia s Rusmi, na ktorých by sa prerokovali problémy vojny na Ukrajine, prímerie a podobne,“ povedal v novembri tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov na medzinárodnom bezpečnostnom fóre v Halifaxe.

Oficiálne však zmenu v kurzu smerom k mierovým rokovaniam popierajú Brusel, Washington aj Kyjev a leitmotívom na Západe ostáva maximálna humanitárna, vojenská a finančná pomoc.


Ďalšie články