Koučka radí: Ako zvládnuť predvianočný zhon bez ujmy na zdraví

KOŠICE – Predvianočný čas môže byť plný radosti, ale často prináša aj značný stres a zhon. Aby ste si užili sviatky bez zbytočného napätia, je dôležité pristupovať k prípravám s rozvahou.

predvianocny stres Vianoce by mali byť sviatkom pokoja a oddychu. Ilustračné foto: pexels.com

Tu sú užitočné tipy, ktoré vám pomôžu zvládnuť predvianočné obdobie s pokojom a radostným očakávaním.

Plánovanie a zoznamy úloh

Začnite s plánovaním svojich aktivít včas. Vytvorte si zoznamy úloh pre rôzne aspekty príprav – od vianočného upratovania až po nákup darčekov. Týmto spôsobom môžete svoje úlohy efektívne rozdeliť do menších, zvládnuteľných častí a postupne si ich odškrtnúť.

Nakupovanie v predstihu

Predíďte vianočnému zhonu v obchodoch tým, že nakúpite darčeky a ozdoby vopred. Plánovaním a včasným nákupom sa vyhnete dlhým radom v preplnených obchodoch.

Online nakupovanie

Využite výhody e-shopov. Nakupovanie z pohodlia domova vám ušetrí čas a energiu. Mnohé online obchody ponúkajú aj možnosť darčekového balenia, čo môže byť ďalšia úspora času.
Pozor na podvodníkov! P“red rizikovými e-shopmi varujú Národný bezpečnostný úrad aj Polícia Slovenskej republiky.

Delegovanie úloh

Nemusíte robiť všetko sami. Zapojte do príprav rodinu. Delegovanie úloh, ako napríklad pečenie alebo balenie darčekov, môže byť nielen efektívne, ale aj príjemný spoločný zážitok.

Stanovenie priorít

Rozhodnite, čo je naozaj dôležité. Niekedy je lepšie zamerať sa na menej aktivít, ale robiť ich s väčším pôžitkom a kvalitnejšie. Ostatné, menej dôležité úlohy môžete odložiť, alebo úplne vynechať.

Udržiavanie tradičných zvykov

Snažte sa zachovať tie vianočné tradície, ktoré prinášajú radosť vám a vašej rodine. Zároveň neváhajte upraviť alebo vynechať tie tradície, ktoré prinášajú skôr stres ako radosť.

Doprajte si čas na relaxáciu

Veľmi dôležité je nájsť si čas na odpočinok a relaxáciu. Či už ide o čítanie knihy, kúpeľ alebo prechádzku v prírode, dôležité je načerpať nové sily a psychickú pohodu.

Tip na záver pre našich čitateľov od mentálnej koučky Andrey Csatlósovej

„Nesnažte sa o dokonalosť. Je prirodzené, že sa niečo pokazí a nevyjde podľa predstáv. Je pravdepodobné, že aj ostatní to prežívajú rovnako. Ak máte toho veľa, upustite od vecí, ktoré nie sú teraz prioritou, alebo delegujte na blízkych úlohy, ktoré zvládnu. Doprajte si každý deň chvíľu pre seba a poďakujte sami sebe za všetko, čo sa vám dnes podarilo urobiť. Ak robíte predvianočné prípravy s láskou, to stačí! Dávate to najviac, čo sa dá dať.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok