Malý štvornohý pomocník bojuje so zločinom

MARTIN – Bojovať so zločinom môže každý. Dôkazom toho je chlpatý štvornohý prírastok na Oddelení služobnej kynológie v Martine – Stefy. Žilinský Štandard sa zaujímal o ďalšiu cestu tohto malého policajného šteniatka.

Polícia, pes, psovod Konflikt pri vychádzke so psom. Ilustračné foto. Foto: Facebook/ Polícia SR

Polícia Slovenskej republiky zverejnila na sociálnych sieťach video, na ktorom predstavuje verejnosti maličké šteniatko sučky nemeckého ovčiaka. Stefy – ako ju policajti nazvali – pochádza z chovnej stanice odboru kynológie a hipológie PZ Moravský Svätý Ján v okrese Senica.

Stefy je pripravená, no stále ešte hravá. Video: Facebook/Polícia SR – Žilinský kraj

Stefy má teraz pred sebou základný výcvik. Ten bude trvať približne 18 mesiacov, a podobne ako ľudských študentov, aj psíka čaká na konci výcviku špeciálna skúška. Policajné psy prechádzajú výcvikom v dvoch rôznych kategóriách. Stefy má pred sebou výcvik v klasickej kynológii.

To podľa Ministerstva vnútra SR zahŕňa obranu psovoda, blokovanie výtržníkov, zadržanie a eskortovanie páchateľov a vyhľadávanie rôznych predmetov. Príkladom sú nábojnice alebo veci, ktoré páchatelia odhodili. Stefy sa tak podľa pachu naučí hľadať dôkazy a iné predmety.

Zaujímalo nás aj to, aké puto vzniká medzi psovodom a psom. „Za výcvik je zodpovedný konkrétny psovod, ktorý má psa prideleného. Ten môže vykonávať výcvik aj v osobnom voľne a so súhlasom nadriadeného môže byť pes ustajnený v mieste pobytu psovoda, ak má na to vytvorené vhodné podmienky,“ uviedla pre Žilinský Štandard hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Gabriela Kremeňová. Psovod teda môže brať služobného psa k sebe domov a starať sa o neho.