Mikuláš tento rok zavítal aj do útulkov, prispieť na dobrú vec mohli všetci

TRSTENÁ – Aj zvieratká v útulkoch môžu mať štedré Vianoce. Svedčí o tom iniciatíva Občianskeho združenia Oravský Ňufáčik, vďaka ktorej mohli ľudia urobiť dobrú vec a zvieratkám prispieť krmivom, podstielkami či finančne. Žilinský Štandard akciu navštívil.

IMG_20231206_150625 Zvieratá v útulku zrejme celý rok poslúchali. Foto: David M.

Oravský Ňufáčik spoločne s reťazcom Super Zoo usporiadali 6. decembra akciu s názvom Sprav Mikuláša útulkáčom. Každý zákazník mohol prísť do predajne a kúpiť niečo pre psíky a mačičky z blízkeho útulku. Či už išlo o kvalitné krmivo alebo hračky, predajňa darovala útulku za každý nákup rovnaký tovar navyše zadarmo. Akcia 1+1 mala veľký úspech.

Ľudia prišli podporiť našich štvornohých priateľov. Foto: David M.

Do predajne sa totiž zhŕkli veľkí aj malí, aby spoločne podporili správnu vec. Kopa darov od predajne a zákazníkov sa rozširovala o kvalitné krmivo aj hračky. Na mieste boli prítomní aj dobrovoľníci z útulku so psíkmi, ktorých si mohli zákazníci pohladkať. Títo konkrétne už svoj domov našli, no nástenka v predajni ukazuje aj zvieratá, ktoré toľko šťastia nemali. Tie strávia Vianoce v karanténnej stanici neďaleko Zubrohlavy.

Predajňa mala aj netradičných hostí. Tieto sučky sa našťastie už podarilo adoptovať. Foto: David M.

Podarilo sa nám v predajni zastihnúť aj zakladateľku Oravského Ňufáčika Ivanu Priputenovú, ktorá na mieste pomáhala ľuďom s nákupom a šírila povedomie o fungovaní tohto združenia. Ochotne odpovedala aj na niekoľko otázok Žilinského Štandardu.

„Ľudia sú veľmi štedrí. Ako môžete vidieť, naša mikulášska kopa sa pekne rozrastá. Ide o našu prvú akciu takéhoto typu. Oni nás podporujú už dlhodobo. Zákazníci môžu pre útulok niečo kúpiť hocikedy a nechať to v predajni. To sa potom dostane k nám a ku zvieratkám. Teraz sme sa tak nejak zorganizovali a vymysleli sme takúto akciu,“ povedala nám Ivana.

Cieľom akcie podľa nej nie je iba zohnať krmivo a potrebné veci. Na mieste viseli aj spomínané fotografie psíkov, ktoré už veľmi dlho čakajú na milujúci a teplý domov. Práve tým sa dobrovoľníci OZ Oravský Ňufáčik snažia pomôcť.

Dozvedeli sme sa, že útulok najviac potrebuje krmivo a podstielky pre mačky. Tie nezostávajú v karanténnej stanici so psami, ale berú si ich domov dobrovoľníčky. Tam mačky zostávajú, dokým sa im nenájde trvalý domov. Často však svoj trvalý domov nájdu práve tam.

Prispieť prišla aj táto pani s mačičkou, ktorej poskytuje dočasný domov. Vzduch bol plný solidarity a lásky k zvieratám. Foto: David M.
Zákazníci mali možnosť vidieť komu pomáhajú. Psíky na fotkách sú už dlhodobo v útulku. Foto: David M.

Zaujímalo nás aj to, či je útulok momentálne preplnený a či očakávajú s príchodom Vianoc aj prílev nových opustených psíkov. „U nás je ten stav konštantný v priebehu celého roka. Neevidujeme, že by bolo viac opustených psíkov a mačičiek po Vianociach. Čoho sa však bojíme, je Silvester a oslavy Nového roka. Vtedy sa tie zvieratká boja a častokrát sa zatúlajú a utečú,“ dodala Ivana s obavami.

Zvieratkám sme pred odchodom prispeli aj my, konkrétne podstielkami pre mačičky a veľkými balíkmi krmiva pre mačky aj psíkov. Slečny na kase nám dokonca ochotne poradili s výberom.