Dvaja katolícki biskupi napísali pastierske listy obhajujúce prijímanie na ruku. Jeden z nich robil pred pár rokmi opak

Banskobystrický biskup Marián Chovanec dnes obhajuje podávanie prijímania na ruku. V roku 2016 to v inštrukcii s názvom Eucharistia ako pokrm videl inak.

Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V uplynulú prvú adventnú nedeľu zazneli v katolíckych kostoloch Banskobystrickej a Žilinskej diecézy takmer identické pastierske listy, ktoré sa venovali spôsobu prijímania eucharistie. Miestni biskupi Marián Chovanec a Tomáš Galis v nich vysvetľovali, prečo považujú prijímanie eucharistie na ruku za vhodné. Zároveň vystúpili voči tým veriacim, ktorí takýto spôsob prijímania odmietajú a vyjadrili sa aj k prijímaniu po kľačiačky.

Ich odôvodnenie je však v rozpore s tým, čo tvrdili slovenskí biskupi, najmä banskobystrický biskup Marián Chovanec v roku 2016. Ukazuje to inštrukcia s názvom Eucharistia ako pokrm, ktorú vtedy vydal tento prelát. Ako prvý o tom informoval portál Christianitas.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.