Prečo rodičovský dôchodok prežije a špeciálna prokuratúra možno nie

Zastavme ich - spoloèný opozièný protest PS, SaS a KDH Foto: Jakub Kotian/TASR

Vladimír Palko píše o dvoch sporoch s vládou a o dvoch opozičných mítingoch na podporu špeciálnej prokuratúry. A o novom fenoméne – matovičizme bez Matoviča.

V uplynulých týždňoch a dňoch sa rozhodovalo o prežití dvoch inštitútov. Jedným bol rodičovský dôchodok (RD), druhým Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Pred pár dňami sa rozhodlo, že rodičovský dôchodok zostáva. ÚŠP, ako sa momentálne zdá, skôr neprežije.

Pokúsme sa analyzovať tri rozdiely medzi oboma spormi.

Spor o RD nebol sporom medzi opozíciou a vládou, spor o ÚŠP áno

Spor o RD nebol sporom medzi opozíciou a vládou. Všetky opozičné strany síce zámer na likvidáciu RD kritizovali, ale v skutočnosti väčšina z nich o RD až tak nestála. Ich kritika stála najmä na skutočnosti, že navrhovaný spôsob faktickej likvidácie RD ohrozoval financovanie mimovládnych organizácií. Predstaviteľka terajšej najsilnejšej opozičnej strany Progresívne Slovensko Lucia Plaváková v minulom volebnom období nazvala RD Krajniakovým paškvilom. SaS vo volebnej kampani rovno sľubovala jeho zrušenie. Možno predpokladať, že RD by v skutočnosti chýbal len KDH, KÚ, čiastočne v Matovičovej strane.

Opozičné strany, samozrejme, ani neviedli argumentačnú a vysvetľujúcu kampaň v prospech RD. Tú intenzívne viedli autori rodičovského dôchodku KrajniakPalko na stránkach Štandardu, či Postoja. Tí zorganizovali i výzvu poslancom, aby sa postavili za zachovanie RD, ktorú podpísali mnohé známe osobnosti. Anton Chromík z Aliancie za rodinu zorganizoval online petíciu za RD. Veľmi kvalifikovane sa zastal RD nepolitický predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Toto by, samozrejme, nebolo stačilo, o tom nemám ani najmenšiu ilúziu. Rozhodujúcim faktorom bolo to, že za RD sa veľmi jednoznačne postavila vládna SNS Andreja Danka vrátane ministra Tomáša Tarabu a predsedu strany Národná koalícia Rudolfa Huliaka. Všetkým za to patrí uznanie.

Rodičovský dôchodok teda bránilo ad hoc spojenectvo nepolitických podporovateľov a politikov SNS a blízkych SNS.  

Naproti tomu spor o ÚŠP je jednoznačne sporom medzi vládnou koalíciou a opozíciou. A vládna koalícia má, samozrejme, väčšinu.

Spor o RD nebol osobný, spor o ÚŠP je veľmi osobný

V politike sa neodporúča viesť osobný spor. Je to zradné. Na zápase o RD nebolo nič osobné. Politici vládneho Hlasu, ktorí na zrušenie RD tlačili, to nebrali osobne. Šlo im najmä o to, aby peniaze na rodinný dôchodok mohli minúť na nimi sľúbený 13. dôchodok. Inak by ich RD až tak netrápil.

Zato spor o ÚŠP je veľmi osobný. Počas Matovičovej a Hegerovej vlády  si niektorí politici a mnohé mainstreamové médiá zvykli stotožňovať boj proti korupcii s tým, že bude osobne stíhaný Robert Fico. Zamieňali si politickú zodpovednosť premiéra za korupciu s osobnou trestnoprávnou zodpovednosťou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami