Pred Úrad vlády prišli tisíce ľudí. Ulica už raz dala Fica dolu, môže sa to zopakovať, odkázal Krúpa

20231207protest__5004648 Účastníci opozičného protestu Zastavme ich. Foto: Jakub Kotian/TASR

Na bratislavskom Námestí slobody sa pred Úradom vlády zhromaždili tisíce ľudí na proteste, ktorý zvolali tri opozičné strany v reakcii na vládny návrh zrušenia špeciálnej prokuratúry. Dav opakovane skanduje „toto vám neprejde“. 

Vláda schválila zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, na základe ktorého by zanikla aj funkcia špeciálneho prokurátora v súčasnosti obsadená Danielom Lipšicom. Návrh vyvolal nevôľu v radoch opozície, vyslovila sa proti nemu aj Európska komisia.

Opozičné parlamentné strany KDH, Progresívne Slovensko a SaS zvolali na štvrtok demonštráciu s názvom Zastavme ich pred Úrad vlády, ktorou chcú dosiahnuť zachovanie špeciálnej prokuratúry.

Matovič mal vlastný protest hodinu predtým

Členovia hnutia Slovensko pred Úrad vlády nešli. Jeho predseda Igor Matovič usporiadal vlastný protest pred parlamentom o 17. hodine, na ktorom sa zúčastnilo pár desiatok ľudí.

S príhovormi tam vystúpili Matovič, predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš, ale aj predseda strany Demokrati Jaroslav Naď či členovia predsedníctva KDH Martin Šmilňák a Marián Čaučík. Prišli aj predstavitelia ďalších opozičných strán NOVA, Kresťanská únia a Za ľudí.

„Predstavitelia Progresívneho Slovenska a SaS povedali, že dnes neprídu, lebo majú vlastný protest pred úradom vlády. Ja verím, že sa to nejak utrasie, aby sme sa všetci dohodli na jednej akcii a boli sme jednotní, pretože teraz je čas potlačiť ego, ľudia chcú vidieť jednotu,“ vysvetlil absentujúci zvyšok opozície Šipoš.

Matovič najskôr na Facebooku tvrdil, že na demonštráciu pred Úrad vlády ho nepozvali, lebo vedeniu liberálov a progresívcov prekáža, keď poukazuje na fakt, že „to bola práve SaS, ktorá sa pred rokom spolčila s terajšiu vládnou mafiou, aby spoločne povalili Hegerovu vládu, lebo vraj ‚nebojuje proti korupcii‘.“

Pred parlamentom však nakoniec vyzval protestujúcich, aby sa zúčastnili aj na proteste zvyšku opozície o 18:00. Dodal však, že považuje za fatálnu chybu predstaviteľov týchto strán to, že „povyšujú svoj záujem nad záujem verejný.“

Majerský: KDH vždy stálo na strane pravdy

Ako prvý sa zhromaždeným prihovoril Milan Majerský. KDH podľa neho stálo vždy na strane pravdy a spravodlivosti. „Aj teraz stojíme na správnej strane dejín,“ povedal. Dodal, že chcú, aby špeciálna prokuratúra aj Špecializovaný trestný súd ostali zachované, lebo „prinášajú výsledky a ovocie“.

Šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková koalícii vytkla, že Fico ako poslanec hlasoval za zriadenie Úradu na ochranu oznamovateľov, ale keď sa mu to nehodí, chce mu okliešťovať právomoci.  „Fico do basy,“ skanduje dav.

Podľa Krúpu Fico unáša štát

„Fico nám opäť a znova unáša štát. Ja som si myslel, že niečo také sa už nestane,“ začal Juraj Krúpa (SaS), ktorého prejav hneď na začiatku prerušili protestujúci hlasnými pokrikmi „dosť bolo Fica“. 

Fico sa podľa neho rozhodol zmenil demokraciu na autokraciu, aby sa udržal pri moci čo najdlhšie. Preto podľa neho hneď na začiatku zastrašil policajtov a pokračuje rušením slobody médií, ktoré delí na dobré a zlé, podľa toho, ako strane Smeru „pochlebujú“. 

„Jedine vy to môžete zastaviť, lebo jedine pred vami má on strach. Už raz ho ulica dolu dala v 2018 a môže sa to zopakovať, držme si palce,“ zakončil.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková povedala, že špeciálna prokuratúra a Špecializovaný trestný súd vedia odhaliť a potrestať korupciu. „Preto ich chce Robert Fico zlikvidovať,“ uviedla.

Juraj Krúpa. Foto: Jakub Kotian/TASR

Rušenie špeciálnej prokuratúry je Orbánov recept, vyhlásil Šimečka

Oni si hovoria národniari, ale Slovensko je im ukradnuté, povedal Šimečka s dôvetkom, že ako prvé vláda rieši len moc a svoju beztrestnosť a na zdravotníctvo či platy v školstve „zvysoka kašle“. 

„Rušenie špeciálnej prokuratúry, pochod slobodnými inštitúciami od RTVS až po Štatistický úrad, to je Orbánov recept,“ povedal. Fico si podľa neho myslel, že zrušenie špeciálnej prokuratúry nikomu neprekáža, ale účasť na štvrtkovom proteste ho presvedčí o opaku. „Ak to bude treba, prídeme aj nabudúce,“ uzavrel Šimečka. 

Tisíce ľudí skandujú „Slovensko vám nedáme“.

Poslankyňa Lucia Plaváková vláde vyčíta, že predložila zatiaľ 80 percent zákonov v skrátenom legislatívnom konaní, aby k nim nebola žiadna verejná a odborná diskusia.

Petra Pellegriniho obvinila, že mlčí len preto, aby mal v prezidentských voľbách podporu koaličných strán. „Pellegrini chce vymeniť funkciu za Slovensko,“ povedala.

„Korčok na hrad“, kričia ľudia.

Približne o 18:50 moderátor podujatia vyzval zúčastnených, aby sa pokojne rozišli.


Ďalšie články