Za darčekmi sa tento rok neoplatí cestovať do okolitých štátov. Na nákup potravín však áno
V krajinách V4 (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko) rástli za posledných desať rokov ceny omnoho rýchlejšie ako v priemere v celej Európe. Z krajín zoskupenia stúpali najrýchlejšie ceny v Maďarsku. Naopak, najefektívnejšie sa dlhodobo darilo infláciu držať na uzde Slovensku.

Takýto vývoj zodpovedá aj súčasnej situácii, keď sa Slovákom pred Vianocami už neoplatí za nákupmi vianočných darčekov vycestovať do Poľska ani do Česka. Tradičné vianočné tovary ako oblečenie, obuv, spotrebná elektronika či domáce spotrebiče sú často v okolitých krajinách drahšie ako na Slovensku, pri viacerých produktoch aj výrazne.
V Česku sú napríklad odevy drahšie o 22 percent. Priplatili by ste si aj za obuv (18 percent), elektroniku (10 percent) či domáce spotrebiče (11 percent). Výrazne drahšie sa predávajú domáce spotrebiče v Rakúsku aj v Maďarsku – približne o desatinu. V Poľsku kúpite lacnejšie jedine odevy, aj to len približne o 2 percentá. Vyplýva z analýzy UniCredit Bank.
„V okolitých štátoch sa Slovákom oplatí nakupovať predovšetkým potraviny. Tie majú v priemere nepatrne vyššie ceny len v Rakúsku. Naopak, v Poľsku sú nižšie takmer o štvrtinu," vysvetlil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
Z jeho analýzy vyplýva, že okrem pečiva, mäsa a rýb sú už aj v Rakúsku potraviny lacnejšie. Napríklad mlieko a vajcia u nášho západného suseda kúpite o 16 percent lacnejšie ako doma. Pričom nealkoholické nápoje nájde lacnejšie vo všetkých okolitých štátoch, a to aj v Maďarsku, kde k masívnemu nárastu inflácie viedli neprimerané regulačné zásahy.
Potraviny sú v Poľsku lacnejšie zrejme aj vďaka znižovaniu sadzby DPH. Tamojšia vláda znížila od 1. februára 2022 daň z pridanej hodnoty na vybrané potraviny na nulu a zlacnila aj pohonné látky. Česká vláda predstavila opatrenie, ktoré presúva potraviny z pôvodnej 15-percentnej do 12-percentnej sadzby DPH. Ak zákon prejde, zmena začne platiť od 1. januára.
Diskusia o znížení DPH sa viedla aj na Slovensku
O znížení DPH na určité potraviny sa viedla diskusia aj na Slovensku. Presadzoval ho vtedy ešte opozičný poslanec Smeru Richard Takáč. Išlo o zoznam približne 40 položiek, pri ktorých sa diskutovalo o znížení DPH na úroveň 5 percent. Takáč vyčítal reťazcom aj vysoké obchodné prirážky.
"Z roka na rok majú vyššie a vyššie zisky. My nechceme bojovať s reťazcami, ale musia byť solidárne," povedal v marci a dodal, že kým v západných krajinách je zisk obchodných reťazcov bežne na úrovni 2,5 percenta, na Slovensku je to 8 percent. Presadzoval preto aj myšlienku zastropovania obchodných prirážok obchodníkov.
Obchodníci sa bránia tým, že na Slovensku je silné konkurenčné prostredie, čo preukazuje aj index konkurencie v maloobchode. Ten bol za rok 2022 na úrovni 0,18, čo znamená vysoko konkurenčné prostredie. To, čo podľa nich chýba, je vyššia konkurencia v potravinárstve.
„Tá by znížila ceny domácich produktov a tým aj nákupné ceny zahraničných výrobkov, z čoho by ešte viac profitoval spotrebiteľ. To sa však nedá urobiť žiadnou reguláciou, takéto pokusy vždy zlyhali, ale len riadnym dofinancovaním sektora zo štátneho rozpočtu a nastavením účinných schém štátnej pomoci, ako je to aj v okolitých krajinách,“ uviedol predseda Slovenskej asociácie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič.
„Maloobchod preukázateľne znížil svoje hrubé aj ziskové marže a zásadným spôsobom prispel k tlmeniu inflácie,“ dodal.
Za zvyšovaním ziskových marží vidí predseda SAMO skokový nárast cien komodít. Teda to, že poľnohospodárske produkty sa reálne predávali za veľmi vysoké trhové ceny. Druhým dôvodom je podľa jeho slov chaos, ktorý vznikol pri štátnej pomoci s energiami. Tie sa schvaľovali na poslednú chvíľu, keď už dávno musela byť cenotvorba urobená a na trhu sa muselo rátať aj so scenárom, že táto pomoc nebude predĺžená.“
[link url = https://standard.sk/416953/slovensko-na-chvoste-eurozony-preco-mame-taku-vysoku-inflaciu]Pečiva bude počas sviatkov nedostatok
Nie práve najlepšou správou je, že slovenské pekárne začali pre nedostatok zamestnancov obmedzovať produkciu. V predvianočnom období, keď býva dopyt po chlebe, pečive a koláčoch trojnásobne až štvornásobne vyšší ako počas roka, to môže spôsobiť nedostatok niektorých pekárskych a cukrárskych výrobkov na pultoch. Týkať sa to bude najmä tradičných regionálnych slovenských vianočných výrobkov.
„Nedostatok pracovníkov z dôvodu zhoršujúcej sa chorobnosti prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska a zvyšujúci sa počet predčasných odchodov do dôchodku ovplyvnili počty zamestnancov až do tej miery, že viaceré prevádzky museli pristúpiť k obmedzeniu produkcie,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Zväz je v tejto súvislosti v kontakte aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. Predpokladá, že výroba sa bude v predvianočnom období obmedzovať ešte viac. Ako najväčší sektor slovenského potravinárstva zamestnávajú pekárne na Slovensku vyše 12-tisíc ľudí. Momentálne sa však potýkajú s veľkým množstvom žiadostí o predčasné odchody do dôchodku a rýchlym rastom chorobnosti svojich zamestnancov.
Ak sa práceneschopnosť pekárov ešte zhorší, budú musieť podľa slov predsedu pekárskeho zväzu najmä stredné a väčšie prevádzky pristupovať k čoraz väčším obmedzeniam, ako je napríklad rušenie celých zmien či zastavenie výroby v noci.
„V tejto situácii každý pekár či cukrár bude prirodzene hľadať cesty pre spoluprácu s dlhodobými a férovými partnermi. Tí obchodníci, ktorí viedli rokovania len z pozície sily a bez ohľadu na náklady výrobcov, tak budú mať mimoriadne ťažkú situáciu a čerstvé pečivo, regionálne špecifické vianočné pečivo a koláče im môžu na ich pultoch chýbať, “ vysvetlil Lapšanský.