Za darčekmi sa tento rok neoplatí cestovať do okolitých štátov. Na nákup potravín však áno

severinus-dewantara-N1h4us8A780-unsplash Stánok v Krakove. Foto: Unsplash

Elektrické spotrebiče, oblečenie aj obuv nakupujeme na Slovensku lacnejšie ako vo väčšine okolitých štátov. Napriek tomu za potraviny platíme viac ako naši susedia. Nepatrne drahšie sú už len v Rakúsku, no aj tam nájdete niektoré produkty s výrazne nižšou cenou.

V krajinách V4 (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko) rástli za posledných desať rokov ceny omnoho rýchlejšie ako v priemere v celej Európe. Z krajín zoskupenia stúpali najrýchlejšie ceny v Maďarsku. Naopak, najefektívnejšie sa dlhodobo darilo infláciu držať na uzde Slovensku.

Takýto vývoj zodpovedá aj súčasnej situácii, keď sa Slovákom pred Vianocami už neoplatí za nákupmi vianočných darčekov vycestovať do Poľska ani do Česka. Tradičné vianočné tovary ako oblečenie, obuv, spotrebná elektronika či domáce spotrebiče sú často v okolitých krajinách drahšie ako na Slovensku, pri viacerých produktoch aj výrazne.

V Česku sú napríklad odevy drahšie o 22 percent. Priplatili by ste si aj za obuv (18  percent), elektroniku (10 percent) či domáce spotrebiče (11 percent). Výrazne drahšie sa predávajú domáce spotrebiče v Rakúsku aj v Maďarsku – približne o desatinu. V Poľsku kúpite lacnejšie jedine odevy, aj to len približne o 2 percentá. Vyplýva z analýzy UniCredit Bank.

„V okolitých štátoch sa Slovákom oplatí nakupovať predovšetkým potraviny. Tie majú v priemere nepatrne vyššie ceny len v Rakúsku. Naopak, v Poľsku sú nižšie takmer o štvrtinu,“ vysvetlil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami