Vianoce minulosti: V Martine sa vrátili o stovky rokov späť

MARTIN – Ako asi vyzerali Vianoce v 19. storočí na Slovensku? V rušnej atmosfére modernej digitálnej doby nám mnohým uniká jednoduchá podstata Vianoc, ktorú si naši predkovia veľmi dobre uvedomovali. Múzeum slovenskej dediny v Martine sa preto rozhodlo dopriať ľuďom vianočný deň starých čias.

Parkovací automat Drevo, sneh a víno. Vianoce okúzlili mnohých. Foto: David M.

Skanzen v Martine privítal 10. decembra na svojom podujatí Vianoce na dedine stovky návštevníkov rôzneho veku. Dospelí si mohli užiť hriatu medovinu a punč, deti sa mohli tešiť z Mikuláša, anjela a zlého čerta. Všetkých okúzlila atmosféra dreveníc zasypaných snehom.

Ľudia si mohli pozrieť interiér dreveníc, či zúčastniť sa na programe vonku na ulici. Foto: David M.

Deti sa mohli pozrieť aj na tvorivé dielne, pričom v poobedných hodinách bol k dispozícii aj umelecký program. Detský folklórny súbor Malý Lysec z Belej-Dulíc sa predstavil s vianočnou hrou Chodenie s hadom. Aby toho nebolo málo, priamo uprostred davu sa z času na čas objavili dievčatá z Folklórneho súboru Lysec z Belej-Dulíc, ktoré nadšeným divákom ukázali ľúbostné čarovanie spojené s dňom Ondreja.

Bez sociálnych sieti bolo treba nápadníka privolávať čarami. Foto: David M.

Nechýbali ani vianočné ozdoby či ľudová hudba. Na svoje si naozaj prišiel každý, komu sa nelenilo si v nedeľu vybehnúť do zimy a spoznať krásy minulosti. K tomu prispelo aj tradičné pečenie oblátok, ako aj ľudové remeslá, ktoré si deti aj dospelí mohli pozrieť a niečo sa aj naučiť.

Niektorým šťastlivcom predpovedala veštica ich osudy pomocou vody a vosku. Foto: David M.

V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok