Najskôr im chceli vziať detské pohotovosti, teraz sanitky. Zdravotníctvu v Námestove hrozí klinická smrť

NÁMESTOVO – Zdravotníctvo v regióne hornej Oravy je podľa mnohých odborníkov už dlhodobo prehliadané. Podľa najnovších máp z ministerstva zdravotníctva by mal okres Námestovo prísť o všetky stanice záchrannej služby. To pobúrilo občanov aj starostov.

sanitka záchrannej zdravotnej služby v mestskej èasti Bratislava - Ružinov Ilustračný obrázok. Foto: Pavel Neubauer/TASR

O situácii sme sa porozprávali s poslancom ŽSK Igorom Janckúlikom. Ten je momentálne aj členom parlamentu v poslaneckom klube KDH.

„Ministerstvo zdravotníctva vydalo materiál s novou sieťou staníc záchrannej služby. Túto novú mapu pripravilo ministerstvo preto, aby sme ešte stihli z Plánu obnovy čerpať finančné zdroje. Výsledná podoba mapy je ale veľmi zlá. Okres Námestovo by nemal ani jednu záchranku,“ uviedol pre Žilinský Štandard Igor Janckúlik.

V súčasnosti sú v okrese štyri stanice záchrannej zdravotnej služby – s lekárom v Námestove, bez lekára v Zákamennom, Oravskom Veselom a Oravskej Polhore. O tieto všetky by mali v roku 2025 obyvatelia okresu podľa novej mapy prísť.

Podľa slov Igora Janckúlika ide v praxi o ohrozenie ľudských životov. Ku pacientovi v okrese bude vyslaná sanitka z blízkeho mesta Tvrdošín. To by mohlo spôsobiť až hodinové čakanie na príchod zdravotníkov. „Nie je šanca, aby sanitka prišla k pacientovi v našom okrese do 15 minút,“ vyhlásil s pobúrením.

Za analýzou siete staníc záchrannej služby stojí Žilinská univerzita, ktorá ju následne predložila Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky. Podľa Igora Janckúlika ale mapa obišla dôležitého hráča. „Nemyslím si, že bola táto mapa konzultovaná a pripomienkovaná so Žilinským samosprávnym krajom. Ak áno, hneď by prišli na to, že odkazujú obyvateľov Námestova a priľahlých obcí na príliš vzdialenú pomoc,“ dodal.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková po tlaku opozície sľúbila, že situáciu ešte raz preverí a bude sa jej dôkladne venovať. Vlna nevôle sa však už prehnala obcami hornej Oravy ako víchrica. Začali sa dokonca šíriť reči o priklonení Oravy k Poľsku. Podľa Igora Janckúlika ide o bizarný scenár, ktorý ale poukazuje na vysokú a oprávnenú mieru frustrácie.

Zdravotníctvo v regióne čelí mnohým výzvam. Námestovo nemá k dispozícii nemocnicu, pacienti sú podľa závažnosti svojho stavu prevážaní do Trstenej, alebo do vzdialeného Dolného Kubína. „Od druhého júla nám chcú vziať aj detské pohotovosti. Vraj práve na úkor posilnenia siete záchranných staníc, ktoré nám chcú zobrať tiež,“ poukázal na absurdnosť situácie Igor Janckúlik. Sám dúfa, že sa mapa ešte prerobí a ľuďom v regióne nebude odopretá rýchla a dostupná zdravotná starostlivosť.