Vianočné darčeky nemusia byť drahé a dokonca ani nové, aby potešili. Viete, čo sú to swapy?

BRATISLAVA – Predvianočný čas dáva mnohým rodinným rozpočtom poriadne zabrať. Na pekné darčeky, ktoré potešia, však nemusíme nevyhnutne minúť majland. Skvelý spôsob, ako sa zbaviť nepotrebných vecí alebo získať nové a nemusieť pri tom siahnuť hlboko do peňaženky, sú rôzne swapy. Šetríte rovno dvakrát – svoju peňaženku a aj prírodu.

pexels-pixabay-207891 Pekné hračky nemusia byť iba nové. Foto: Pexels

Nakupovanie z druhej ruky sa postupom času stáva akýmsi módnym trendom, ktorý je reakciou na rastúce obavy o vplyv konzumnej kultúry na naše životné prostredie. Pomáha znižovať produkciu odpadu a ukazuje nám, že pekné a praktické kúsky môžeme zohnať aj lacno a ekologicky.

Každý rodič asi vie, ako sa pri malých deťoch vedia hromadiť hračky, detké knihy či oblečenie. Deti neustále rastú a potrebujú nové veci. Staré končia často v krabiciach na povale alebo v lepšom prípade ich posunieme ďalej známym. To, čo je pre nás už staré a nepotrebné, môže byť pre iného zas nový a veľmi potrebný artikel. A práve tento potenciál vecí využívajú naplno swapy.

V predvianočnom čase sa jeden takýto swap zameraný na detské hračky bude konať v Bratislave v koncertnej sieni Klarisky na Klariskej ulici už túto sobotu 16. decembra v čase od 9:00 do 14:00. Na swap môžete priniesť hračky, ktoré už nepotrebujete. Podmienkou je, aby boli čisté, funkčné a nepoškodené. Môže ísť aj o rôzne knihy, stavebnice či spoločenské hry určené deťom od 6 do 12 rokov.

Z hygienických dôvodoch sú zo swapu vylúčené plyšové hračky. Ak sa na swape nechystáte zúčastniť, ale máte nepotrebné hračky, ktoré chcete posunúť ďalej, tak ich môžete priniesť do Prívetivej zóny na vianočných trhoch do 14. decembra. Je tam na ne pripravený červený box. Pre rodiny zbiera použité hračky aj IKEA priamo vo svojom obchodnom dome.

Z podujatia si pri troche šťastia určite odnesiete veľa pekných hračiek či knižiek, ktoré môžu poslúžiť ako darčeky pod vianočným stromčekom. Hračky a knihy, ktoré si nového majiteľa nenájdu, neskončia určite ako odpad. Vďaka organizácii Úsmev ako dar budú ďalej darované náhradným rodinám a rodinám v núdzi. Súčasťou akcie budú aj vianočné dielničky. Deti si môžu vyrobiť ozdoby so sochárkou Ninou A. Šoškovou.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac