Po novom dostane materské viac žien. Takto od januára stúpnu viaceré dávky

Pred práceneschopnosťou množstvo Slovákov uprednostní vziať si dovolenku. Dôvodom je, že preplatenie dovolenky je finančne omnoho výhodnejšie. Žiaľ, sú situácie, pri ktorých sa nemocenskej dávke nevyhnete a tento rok prinesie práve jej poberateľom, ale aj poistencom s nárokom na materské, tehotenské či ošetrovné, peňazí o niečo viac.

baby Ilustračný záber. Zdroj: Canva.com

Od 1. januára sa rozširuje nárok na materské pre absolventky stredných a vysokých škôl s ukončeným štúdiom. Od tohto dátumu sa do obdobia 270 dní trvania nemocenského poistenia pri nároku na materské započíta aj čas štúdia na strednej škole alebo na vysokej škole. Má však ísť o sústavnú prípravu na povolanie a siahnu si na ňu nemocensky poistené mamičky (aj tie v ochrannej lehote), ak získali príslušný stupeň vzdelania.

Sociálna poisťovňa vysvetlila, že ak dôvod na poskytnutie materského vznikne po poslednom dni roka 2023, do obdobia 270 dní nemocenského poistenia na účely nároku na materské je možné započítať obdobie štúdia. Inštitúcia si navštevovanie slovenských škôl overí sama. Pokiaľ poistenkyňa študovala v zahraničí, je na nej, aby toto obdobie štúdia zdokladovala sama. Žiadateľky o materské sa musia preukázať aj dokladom o ukončení vzdelania.

Táto zmena pomôže bývalým študentkám, ktoré sú síce nemocensky poistené a nedosiahli 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. „Bude sa to týkať tých bývalých študentiek, ktorým dôvod na poskytnutie materského (6 až 8 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu) vznikne po decembri 2023,“ dodáva poisťovňa.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.