Výmena vodičského preukazu by sa ešte dala stihnúť. Zdá sa však, že niektorí šoféri si od januára za volant nesadnú

Posledným decembrovým dňom uplynie lehota, do ktorej majú niektorí držitelia vodičských preukazov povinnosť si ich vymeniť. Môže sa však stať, že sa k novým dokladom každý tak ľahko nedostane. Koho sa táto zmena týka a koľko stojí výmena vodičáku?

Patrik Krauspe Matúš Šutaj Eštok Branislav Chlebana Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (v strede) počas konferencie na tému končiacich vodičských oprávnení. Foto: Martin Baumann/TASR

Že niektoré vodičské oprávnenia musia putovať do zabudnutia, nastavila európska smernica. Nemali totiž uvedený dátum platnosti, a tak boli de facto vydávané na neurčito. Inak povedané s neobmedzenou platnosťou. Ružové kartičky vydané od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004 je teda potrebné vymeniť, pretože nariadenie zavádza obmedzenú platnosť vodičských oprávnení pre jednotlivé kategórie.

„Ružový“ vodičský preukaz. Foto: MV SR

Ich držitelia tak majú už len zopár dní, aby navštívili oddelenie dokladov. Po 31. decembri budú ich preukazy neplatné. Túto informáciu dlhodobo komunikuje aj Prezídium policajného zboru. Ešte v júli 2022 sa hovorilo, že tento termín musí stihnúť zhruba 380-tisíc vodičov.

Zmeny sa však dotknú aj vodičských oprávnení vydaných medzi 1. májom 2004 a 18. januárom 2013. Tie však budú platiť až do konca roka 2032. Ale aj keď je ich platnosť predĺžená, ich držitelia už majú možnosť požiadať o nové vodičáky.

Vodičské oprávnenie vydávané do 18. januára 2013. Foto: MV SR
OP
Vodičské oprávnenie vydávané do 31.1. 2009. Foto: MV SR

K dispozícii nie je dostatok čistopisov

Koncom novembra rezort vnútra na výmenu vodičských preukazov vydaných do konca apríla 2004 upozornil s tým, že oddelenia dokladov v týchto dňoch vybavujú veľké množstvo žiadostí. V evidencii ich ešte bolo takmer 180-tisíc. Evidujú totiž veľa záujemcov aj z radov druhej spomínanej skupiny. Čakacie lehoty sa preto výrazne predĺžili.

Ako informoval rezort, v tomto roku počet žiadostí narástol na dvojnásobok. „V posledných mesiacoch stúpol počet žiadostí viac ako trojnásobne oproti rovnakému obdobiu minulého roka – napríklad minulý týždeň zaznamenali na oddeleniach dokladov rekordných 19 233 žiadostí,“ priblížilo ministerstvo.

Nápor na oddelenia dokladov nie je jediný problém. V decembri minister vnútra Matúš Šutaj Eštok upozornil na nedostatok čistopisov dokladov. Neznamená to nič iné, ako že sa niektorí vodiči k novému dokladu nedostanú. Január by potom pre nich znamenal, že si za volant sadnúť nebudú môcť.

Minister avizoval, že plánuje podpísať dodatok zmluvy, aby ďalšie čistopisy zadovážil. Bude to však spojené s pokutou. Z celej záležitosti obvinil bývalé vedenie ministerstva, ktoré viedol Roman Mikulec.

Ako, kedy a kde môžete o nový vodičský požiadať

O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Tam najneskôr v deň vydania toho nového má vodič povinnosť odovzdať starý vodičák. Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená správnym poplatkom 6,50 eura. Lehota sa však kráti, a tak je možné na výslovnú žiadosť poplatníka vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene, a to do dvoch pracovných dní. Žiadateľ však musí siahnuť hlbšie do vrecka. Správny poplatok je v tomto prípade štvornásobný, teda 26 eur.

V štandardnej 30-dňovej lehote je od poplatku oslobodený len vodič starší ako 65 rokov. V zrýchlenom konaní do dvoch dní však aj on zaplatí 26 eur. Ak doklad nebude zhotovený so začiatkom nového roka, vodič pri vedení motorového vozidla s neplatným preukazom riskuje pokutu 50 eur v blokovom a až 100 eur v správnom konaní. Rezort doplnil, že neplatný preukaz bude v každom prípade odobraný.

Nový doklad bude okrem osobných údajov, ako je meno a priezvisko, obsahovať aj dátum vydania,
sídlo úradu, ktorý doklad vydal, a číslo vodičského preukazu. Chýbať nebudú držiteľov podpis či skupiny vodičských oprávnení, fotografia, modrý obdĺžnik s 12 hviezdičkami v kruhu a s písmenami SK. Na zadnej strane sú uvedené všetky skupiny vodičského oprávnenia s dátumom udelenia oprávnenia a ich obmedzenia vo forme harmonizovaných kódov. No a samozrejmosťou je aj viac ochranných prvkov.

Aktuálne platný vzor vodičského preukazu. Foto: MV SR

Pozor na predloženie viacerých dokladov

Osvedčenia o zdravotnej a psychickej spôsobilosti vodiča sú potrebné v prípade, ak je vodič aj držiteľom oprávnenia na riadenie nákladných vozidiel, kamiónov či autobusov. V prípade, že ich žiadateľ o výmenu vodičského preukazu nepredloží, platnosť oprávnenia na tieto vozidlá sa mu skončí. Nové oprávnenie teda bude mať pri daných skupinách dátum konca platnosti totožný s tým, kedy o vydanie nového dokladu požiadal.

Je tu aj povinnosť týkajúca sa šoférov nad 65 rokov. Musia mať doklad o zdravotnej spôsobilosti pri každej skupine vozidiel. Ak by išlo o držiteľov oprávnení na riadenie nákladných áut, kamiónov či autobusov nad túto vekovú hranicu, musí predložiť aj osvedčenie o psychickej spôsobilosti.

So žiadosťou o aktualizáciu situácie oslovil Štandard rezort vnútra aj Prezídium policajného zboru, do uzávierky však neodpovedali. Správu budeme po doručení odpovedí aktualizovať.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok