O predčasný starobný dôchodok spätne požiadať nemôžete. Máte posledných pár dní na návštevu poisťovne

sneh v Banskej Bystrici Sociálna poisťovňa vyplatí rodičovský dôchodok jednorazovo v júni. Ilustračný obrázok. Foto: Branislav Račko/TASR

Vzhľadom na tohtoročné valorizácie a zmeny, ktoré sa dotkli pravidiel odchodu do predčasného dôchodku, aktuálne pracoviská Sociálnej poisťovne dostávajú zabrať. Na rozdiel od starobného dôchodku, o ktorý pokojne môžete požiadať aj po niekoľkých mesiacoch od vzniku nároku, skorší odchod na zaslúženú penziu je potrebné riešiť ešte do konca tohto roka.

Táto dôchodková dávka sa vypláca zo starobného poistenia a jej účelom je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe skôr, ako dovŕši svoj dôchodkový vek. Ale pomáhať má predovšetkým ľuďom, ktorí sa ocitli v zložitej situácii krátko pred dovŕšením tohto veku a prišli o prácu. Nájsť si novú totiž môže byť pre nich pre viaceré faktory na trhu práce skutočne náročné.

Úprava legislatívy, účinná od januára 2023, stanovila nové pravidlá. Nárok na predčasnú penziu podľa nej vzniká, ak ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia, chýbajú vám najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku alebo ste získali najmenej 40 odpracovaných rokov a suma vášho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Za zamestnancov mal povinnosť poistné odvádzať zamestnávateľ, ak išlo o riadny pracovný pomer. Odvody si za seba platia samostatne zárobkovo činné osoby, pokiaľ ich príjmy presiahnu istú hranicu a vznikne im tak povinnosť platiť. V určitých prípadoch sa človek stáva poistencom štátu a v neposlednom rade sú tu aj samoplatcovia, ktorí si platia, respektíve platili, dobrovoľne.

Podmienkou je byť bez práce a nepodnikať

Poberať predčasný starobný dôchodok nie je možné, ak ešte platíte odvody. Preto musíte pracovný pomer ukončiť, a samozrejme nesmiete pracovať ani na živnosť. Žiadateľovi totiž nárok na výplatu tejto penzie nevznikne, ak ku dňu vzniku nároku na ňu bude povinne dôchodkovo poistený, či už ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba.

„Uvedené sa od 1. júla 2023 nevzťahuje na nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá je držiteľom zákonom určeného oprávnenia na podnikanie podľa osobitného predpisu, a nie je povinne dôchodkovo poistená z iného dôvodu,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa na svojom webe, kde sa dozviete aj podrobný zoznam týchto činností.

Pokiaľ tam teda figurujete a všetky ostatné náležitosti na predčasnú penziu spĺňate, tak po 30. júni vám bude táto dávka priznaná. „Taktiež, ak vám počas poberania predčasného starobného dôchodku vznikne takéto povinné dôchodkové poistenie, nárok na jeho výplatu vám nezanikne,“ vysvetľuje inštitúcia.

Sociálna poisťovňa na portáli prináša aj detailné informácie o tom, ktoré obdobia sa započítavajú do odpracovaných rokov. Nájdete aj prehľadnú tabuľku dôchodkového veku, aby ste si svoju situáciu mohli overiť. Dôležité je, že ak ste získali najmenej 40 odpracovaných rokov, nevzťahuje sa na vás veková podmienka.

Čiže, ak splníte aj ostatné zákonné podmienky, vznikne vám nárok na predčasný starobný dôchodok, aj keď vám chýbajú viac ako dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku. Platí aj, že ak vám do dovŕšenia dôchodkového veku viac ako dva roky nechýbajú, nemusíte mať tie odpracované štyri dekády.

Podmienka dosiahnutia sumy dôchodku

Suma penzie musí byť vyššia ako je 1,6-násobok sumy životného minima. Aktuálne platí, že to musí byť ku dňu, keď oň požiadate, najmenej 430,30 eura mesačne. Táto platí od tohtoročného júla. „Za rovnakých podmienok získavate nárok, ak ste si sporili aj v 2. pilieri,“ dodáva poisťovňa, pričom výsledná suma je súčtom súm predčasného starobného dôchodku a tejto istej dávky z 2. piliera. Opäť musí byť vyššia ako je 1,6-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. No a je potrebné mať na pamäti, že suma životného minima sa každý rok mení.

Na penziu má predčasná žiadosť vplyv

Výška dôchodku, ak oň požiadate predčasne, sa zmení. Za každý mesiac, o ktorý odídete do penzie skôr, sa suma vášho dôchodku zníži:

  • o 0,3 percenta, keď získate najmenej 40 odpracovaných rokov
  • o 0,5 percenta, keď nezískate najmenej 40 odpracovaných rokov.

    To znamená, že váš dôchodok sa za každých začatých 30 dní odo dňa, keď vám naň vznikne nárok, do dovŕšenia dôchodkového veku zníži v závislosti od počtu odpracovaných rokov buď o 0,3 percenta, alebo o 0,5 percenta. Ak teda požiadate o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku a nezískate aspoň 40 odpracovaných rokov, vaša dôchodková dávka sa zníži o 12,5 percenta; ak rok pred jeho dovŕšením, bude znížená o 6,5 percenta.

O dôchodok požiadajte v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta vášho trvalého bydliska. Vzhľadom na aktuálnu situáciu, skúste ešte využiť rezervačný systém a vybrať si konkrétny termín a presný čas plánovanej návštevy. Výhodou je, že vám príde nielen potvrdenie rezervácie, ale aj informácie o dokladoch, ktoré si so sebou musíte doniesť pre spísanie žiadosti. Dokonca získate aj kontaktné údaje na pracovníka, ktorý sa vašej žiadosti bude venovať.

Sociálna poisťovňa v novembri na svojom portáli informovala, že výhodnosť odchodu do dôchodku sa ešte nedala presne určiť. Do výpočtu starobných i predčasných starobných penzií vstupuje viacero faktorov. Končená výška záleží v prvom rade na dĺžke obdobia dôchodkového poistenia, nemenej dôležité sú vymeriavacie základy, z ktorých klient poistné na toto poistenie odvádzal.

A významnú rolu zohráva aj takzvaná aktuálna dôchodková hodnota (ADH), ktorá sa stanovuje každoročne až na konci roka, a to na nasledujúci kalendárny rok. „Predpokladá sa, že v súvislosti s rastom priemernej mzdy v národnom hospodárstve bude ADH platná v budúcom kalendárnom roku vyššia, ako je v tomto roku a prispeje k zvýšeniu výslednej sumy dôchodku priznaného v roku 2024,“ avizovala poisťovňa.

Začiatkom decembra bola jej výška už známa. Bola stanovená od 1. januára 2024 do 31. decembra 2024 na 17,7688 eura. Ešte o dva dni skôr stihol túto hodnotu prezradiť prostredníctvom svojho statusu aj daňový expert a exminister práce Jozef Mihál. Jeho portál relia.sk priniesol aj modelové príklady výpočtov predčasných dôchodkov.

Príklad

O dôchodok požiada predčasne

Pani Mária dovŕši dôchodkový vek 10. júna 2024. Nebola sporiteľkou v II. pilieri. Počas roka 2023 je zamestnaná, v zamestnaní má mzdu približne tisíc eur brutto mesačne. Uvažuje, že v novembri 2023 požiada o predčasnú penziu.

Podľa odborníka by si mala dátum, ku ktorému požiada o predčasný dôchodok, zvoliť tak, aby jej do dovŕšenia dôchodkového veku chýbal taký počet dní, ktorý je násobkom 30. Podľa prepočtov bol v novembri 2023 takýmto dňom 13. november.

Ak požiada k tomuto dátumu, do dovŕšenia dôchodkového veku jej bude chýbať presne 210 dní a suma penzie sa tak bude krátiť o 7 x 0,5 percenta, čiže o 3,5 percenta. Mária dosiahla 41 rokov dôchodkového poistenia. Z toho sú však tri roky štúdia na strednej škole po skončení povinnej školskej dochádzky. Tieto roky sa pre posúdenie nároku „po 40 odpracovaných rokoch“ nezapočítavajú. Preto nebude mať nárok na predčasný dôchodok „po 40 odpracovaných rokoch“, ale nárok vznikne na ten „klasický“.

V rozhodujúcom období danom ako roky 1984 až 2022 má priemerný osobný mzdový bod vo výške 0,8572. Aktuálna dôchodková hodnota platná v roku 2023 je 16,4764 eura. Do vzorca na výpočet vstupuje priemerný mzdový bod (0,8572), počet odpracovaných rokov (41) a aktuálna dôchodková hodnota (16,4764). Výsledkom je 579,066 eura.

Túto sumu v druhom kroku znížime o koeficient 0,5 percenta (za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku). Keďže chýba presne 210 dní, suma sa zníži o 3,5 percenta na 558,799 eura.

Nasledujú obe valorizácie a Máriin výsledný dôchodok vyjde na 691,10 eura. Bude jej priznaný od 13. novembra. Keďže ho má priznaný ešte v novembri 2023, má v novembri 2023 a aj v decembri 2023 nárok na 13. dôchodok a mimoriadny 300-eurový bonus. V jej prípade tak dostane ešte 448,01 eura.

Od nového roka sa suma predčasnej penzie ešte navýši o valorizáciu pre rok 2024, ktorá je platná pre dôchodky priznané pred 1. januárom 2024, teda o 3,6 percenta na 716 eur. K 10. júnu 2024 sa jej predčasný dôchodok „preklopí“ na „riadny“ starobný dôchodok (vo výške 716 eur).

O dôchodok bude žiadať až po dovŕšení dôchodkového veku

Mária počkala na starobný dôchodok, na ktorý by mala nárok od 10. júna 2024. Za predpokladu, že by ďalej pracovala, k tomuto dátumu by dosiahla 41 rokov a 210 dní = 41,575 roku dôchodkového poistenia. V rozhodujúcom období danom ako roky 1984 až 2023 by mala priemerný osobný mzdový bod približne 0,85. (Poznámka: ten sa mierne zníži, vzhľadom na to, že počas roka 2023 má mesačnú hrubú mzdu len tisíc eur.)

Aktuálna dôchodková hodnota platná v roku 2024 bude 17,7688 eura. Po dosadení do vzorca je výslednou sumou 628 eur. Táto suma sa ešte navýši o valorizáciu pre rok 2024, platnú pre dôchodky priznané počas roka 2024, teda o 14,5 percenta na 719,10 eura.

Záverečné porovnanie

Pani Mária požiadala o predčasný starobný dôchodok od 13. novembra 2023, do konca decembra 2023 ho poberala vo výške 691,10 eura, od 1. januára 2024 ho mala zvýšený na 716 eur. Tým, že o predčasný starobný dôchodok požiadala, za čas od 13. novembra 2023 do 9. júna 2024 dostala predčasný starobný dôchodok v celkovej výške približne 4 900 eur, k tomu za november 2023 a za december 2023 ešte 13. dôchodok a mimoriadny bonus spolu 448,01 eura. Spolu dostala sumu 5 348 eur.

Ak by o predčasnú penziu teda nežiadala, ale od 10. júna 2024 by poberala starobný dôchodok 719,10 eura. Takto by bol jej starobný dôchodok o 3,10 eura vyšší. Toto vyše 3-eurové zvýšenie by jej sumu 5 348 eur prinieslo v horizonte 1725 mesiacov poberania dôchodku, teda po približne 143 rokoch. Inými slovami, ak by žila ešte 143 rokov, v podobe vyššieho dôchodku by získala sumu, ktorú mohla mať v podobe predčasného dôchodku vo vyššie uvedenom výpočte.

Sociálna poisťovňa nezabudla ani na klientov, ktorí nevyužijú rezervačný systém. Objednanie je možné telefonicky. Aktuálne má predĺžené otváracie hodiny v pondelky a stredy až do 17. hodiny. V jednotlivých pobočkách v rôznych regiónoch Slovenska sa podľa nej situácia priebežne mení, preto ďalším spôsobom je osobná návšteva. Mimoriadne otváracie hodiny pre dôchodkovú agendu vo svojej pobočke alebo vysunutom pracovisku si môžete overiť tu.


Ďalšie články