Som odpadlícky ateista, chodím do kostola každú nedeľu, vyhlásil známy historik Niall Ferguson

Niall Ferguson. Foto: ARC forum Niall Ferguson. Foto: ARC forum

Známy škótsky historik Niall Ferguson naznačil, že je na ceste stať sa kresťanom. Urobil tak v diskusii so psychológom Jordanom Petersonom.

Ferguson sa venuje medzinárodným a ekonomickým dejinám. Je jedným z hlavných predstaviteľov kliometrie – čo je pomerne nová vedná disciplína, ktorá skúma ustálené cykly či fázy v dejinách – a najmä píše o význame britského impéria pre vývoj ľudstva.

V epizóde Podcastu Jordana Petersona rozoberali jeho knihu Skaza (Doom) z roku 2021. Tá opisuje podobnosti, ktorými sa vyznačovali zániky jednotlivých civilizácií, pričom postupne prešli k téme ateizmu. Ten ako morálny a filozofický podklad spoločenskej etiky nepostačuje ani podľa Petersona, ani podľa Fergusona.

Škótsky historik sa však dlhodobo prezentoval ako dedič tradície škótskeho osvietenstva, preto bol Peterson prekvapený, keď pri polemike o morálnych základoch rozhodovania dostal odpoveď: „Som odpadlícky ateista, Jordan. Chodím do kostola každú nedeľu.“

„Práve preto, že som bol vychovaný ako ateista a počas svojej kariéry historika som si uvedomil nielen to, že ateizmus je katastrofálnym základom pre spoločnosť – ateistické spoločnosti sa pravdepodobne dopustili viac porušení ľudských práv ako ktorékoľvek iné –, ale aj to, že (ateizmus) nevidím ako základ pre etické rozhodovanie jednotlivca,“ argumentoval Ferguson.

Pripomeňme, že k ešte výraznejšiemu svetonázorovému obratu sa nedávno prihlásila jeho manželka Ayaan Hirsi Ali. Somálčanka a známa kritička islamu, ktorá sa dlho považovala za členku školy nových ateistov, totiž nedávno oznámila, že sa stala kresťankou. „Nič nemôže poraziť niečo,“ napísala v konzervatívnom magazíne UnHerd.


Ďalšie články