Obľúbená aranžérka radí, ako si vytvoriť príjemnú vianočnú atmosféru. Tip na dekorovanie stromčeka stojí za to

„Vianoce a vianočná atmosféra, to sú dva pojmy v jednom čase. Vianoce sú slávnosťou narodenia Ježiška uloženého v jasličkách. Vtedy začínajú Vianoce, nie pred adventom, ani cez advent ako nám to ponúka dnešná komerčná doba. Vytvorenie vianočnej atmosféry v našich príbytkoch je vždy o betleheme a o maštaľke, kde zvieratá zahrievali malé dieťatko. Ale aj maštaľku zalialo nádherné svetlo, takže svetielka na vytvorenie atmosféry sú úplne top vianočným prvkom,” uviedla pani Bernarda.

Mohlo by Vás zaujímaťHospodárenie miest: Dubnica medzi najlepšou trojicou na Slovensku, Považská Bystrica naopak tretia najhoršia

K obľúbeným sviatkom bezpochyby patrí aj ihličnatý stromček, ktorý svojou vôňou umocní vianočný čas. Klasicky zdobený svetielkami, medovníkmi, šiškami či sklenenými ozdobami, je najkrajšou dekoráciou Vianoc. Tip od pani Brisudovej – do vykrojených medovníkov položte cukrík (najlepšie farebné Bon Pari) a dajte piecť. Teplom sa cukrík roztečie a vytvorí na medovníku akoby farebné sklo. Keď ich zavesíte na stromček, svetielka na ňom sa budú odrážať vo farebných sklíčkach medovníkov. Pôsobí to veľmi efektne (foto pod článkom).

„Dekorovanie vianočného stola je zase pre každú gazdinku osobná záležitosť, kde prezentuje svoju kreativitu. Návrh odo mňa je v prírodných materiáloch. Stredom stola umiestnime štólu naviazanú špagátom, pozostávajúcu z konárikov jedličky, z eukalyptu a cezmíny. Pridať môžeme aj konáriky červených bobuliek (skalníka). Nakoniec stačí pridať už len vysoké, samostatne stojace sviečky alebo môžeme vložiť do girlandy svetielka,” opísala.

Mohlo by Vás zaujímaťSulík má problém. Volá sa Mária Kolíková

Ak máte malý stôl, môže si urobiť svietnik. Odborníčka z Nemšovej odporúča nasledovný postup. Aranžovaciu hmotu odrežte do pripravenej misky, v ktorej bude svietnik a namočte do vody. Približne po polhodine ju môžete použiť na aranžovanie. Do florexu umiestnite jednu-dve sviečky, dve pôsobia veľmi elegantne. Následne vpichujte konáriky jedličky, eukalyptu či cezmíny, doplňte šiškami, stužkou a inými obľúbenými ozdobami.

„Ja veľmi rada používam čerstvé konáriky čečiny a eukalyptu a k tomu holé konáriky natreté alebo nastriekane na bielo. Samozrejmosťou pri aranžovaní je suchý materiál, ako sú šišky, šištičky jelše, gaštany, žalude, bukvice, voňavá škorica alebo sušené kolečká pomarančov. Všetko sú to dostupné materiály, okrem eukalyptu, ale ten sa dá nahradiť lístkami skímie či vavrínovca. Snažím sa vždy preferovať jednoduchosť, ktorá je v konečnom dôsledku veľmi príjemná. Viem, že každý má svoj spôsob a vkus zdobenia, ale netreba sa za každú cenu prispôsobovať najnovším trendom, ktoré odrážajú len komerciu a nemajú nič spoločné so sviatkami Vianoc,” dodala pani Brisudová.

Tip na dekorovanie stromčeka. Použite medovníky a cukríky. Archív BB Cukrík sa vo vnútri medovníkov rozpustí a vytvorí efekt skla. Archív BB Z nápadu vznikne veľmi efektná vianočná ozdoba. Archív BB „Sklenené medovníky“ na stromčeku. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB Z tvorby pani Brisudovej. Archív BB