Lekár radí: Ako si počas sviatkov neprivodiť žlčníkové problémy

BRATISLAVA – Sviatky so sebou prinášajú okrem iného aj nabúranie našich bežných stravovacích návykov, čo predstavuje pre náš organizmus určitú záťaž. O tom, na čo si počas sviatočného hodovania dávať pozor a ako rozpoznať bežné zažívacie ťažkosti od problémov so žlčníkom či pankreasom, pri ktorých by sme už mali vyhľadať odbornú pomoc, sme sa rozprávali so skúseným chirurgom Júliusom Muranským z kliniky jednodňovej chirurgie Revive.

MUDr. Július Muranský, MPH._4 MUDr. Július Muránský hovorí o stravovaní počas sviatkov. Foto: Revive

Ľudia často pristupujú k sviatočnému jedlu v určitých extrémoch. Cez Vianoce sa poriadne najesť, dopriať si a potom hneď diéta. Prečo tento prístup nie je dobrý a čo to robí s naším tráviacim traktom?

Tráviaci trakt je nastavený stále na približne konštantné množstvo prijímanej potravy. Dá sa o niečo zvýšiť alebo o niečo znížiť. Každá nevyrovnanosť narušuje takzvanú homeostázu, teda zhoršuje vyrovnané prostredie. Keď hovoríme o potrave, tak počas Vianoc sa najviac pridávajú do stravy tuky, cukry a menej bielkoviny. Jeme zo všetkého a jeme veľa. Toto sa odzrkadľuje potom na trávení. Každá jedna zložka sa trávi inak, a preto je aj trávenie horšie. Sme schopní vyprodukovať iba určité množstvo enzýmov, to čo je naviac, nám potom robí problémy. Preto je najlepšie držať sa približne rovnakých stravovacích návykov ako počas celého roka a nemeniť svoje základné zvyky.

Čo zo štedrovečerného stola je vysloveným nepriateľom žlčníka a napomáha tvorbe žlčníkových kameňov alebo môže byť spúšťačom záchvatov?

Jednoznačne majonéza je ako prvá, ďalej mastné a vyprážané jedlo. Hrozbou číslo tri je hladovanie, keď sa môžu vyzrážať žlčové kyseliny a vznikajú kamene.

Štedrý večer je tradične o pôste a potom na večer sa ľudia veľa najedia. Môže to byť pre určitú skupinu ľudí aj nebezpečné? Kto by sa mal takémuto režimu radšej vyhnúť?

Okrem žlčníkových ochorení poznáme aj pankreatické, teda zápal pankreasu, vtedy keď je preťažený. Toto býva veľmi častý problém počas vianočných sviatkov, že sa ľudia jednoducho prejedia a pankreas nestíha produkovať ostatné enzýmy. Vznikajú ochorenia z pankreatickej nedostatočnosti, a to sú pankreatitídy, ktoré môžu byť jednoduché ale môžu byť aj život ohrozujúce. Typickými príznakmi pankretitídy sú bolesti brucha, nafukovanie, netrávenie, slabosť a tak ďalej. Bolesti cítia pacienti v strede brucha. Pankreas je uložený na chrbtici, takže bolesti môžu vyžarovať do celého chrbta/chrbtice. Bolesť je tupá až rezavá.

Ako by sme mali správne jesť počas sviatkov, ak sa chceme vyhnúť zdravotným problémom, ale zároveň si chceme užiť aj sviatočné jedlo?

Jesť by sme mali vždy striedmo, neprejedať sa, počkať kým nám vytrávi a až potom si dať ďalšie jedlo. V prípade, že jeme ťažšie jedlá, nie je potrebné jesť toľkokrát denne a počty jedál môžeme zredukovať tým, že jeme kvalitnejšie a výdatnejšie jedlá. Nemusíme teda jesť päťkrát denne, môžeme o jednu porciu jesť menej.

Ako odlíšiť bolesti spôsobené tým, že sme sa prejedli alebo nám niečo z jedálnička nesadlo od bolesti, ktorá súvisí so žlčníkovým záchvatom, žlčníkovými kameňmi alebo pankreasom. Kedy treba určite urýchlene vyhľadať lekársku pomoc?

Prejedenie je väčšinou pocit nafúknutia a nevoľnosti, ktoré dokážeme v priebehu hodiny, respektíve dvoch hodín rozchodiť alebo fyzickou aktivitou zlepšiť. Ak ide o ochorenia žlčníka či pankreasu, pacient má intenzívne bolesti, až kolikovité. Pri týchto bolestiach nepomôže žiadna fyzická aktivita. Postupne sa zhoršujú a sú stále výraznejšie. Vtedy už naozaj nemá zmysel čakať a treba ísť na pohotovosť.

Čo robiť, ak sa počas sviatkov ohlásia žlčníkové kamene, pankreas alebo nebodaj dostaneme žlčníkový záchvat?

V prvom rade sú pacienti, ktorí majú pankreatickú nedostatočnosť. Oni by mali mať doma pankreatické enzýmy. Sú to prípravky, ktoré sú vysokošpecializované na to, aby zvýšili trávenie. Samozrejme, nie je to liek na to, aby sme sa prejedli a následne si dali tieto tabletky. Nevýhodou je, že v budúcnosti sa môže znížiť funkcia pankreasu. Jesť treba len toľko, koľko zvládneme stráviť. Keď sú bolesti silné, treba ísť jednoznačne k lekárovi.

Počas sviatkov je zvýšený výskyt tráviacich ťažkostí spojených so žlčníkom, ale aj prípadov so zapichnutou kosťou z ryby. Pri ktorých rybách je zvýšené nebezpečenstvo zapichnutia kosti v krku? Je napríklad filé bezpečnejšie ako kapor?

Nebezpečentvo je vo všetkých rybách, ktoré majú kosti, teda skoro všetky. Vo filé neočakávame kosti, a preto ho jeme menej pozorne. Treba však byť ostražitý, pretože aj v ňom sa môžu nachádzať kosti. Vždy je dôležitá obozretnosť pri jedení, a to pri akomkoľvek druhu ryby. Aj vo filé, ktoré by nemalo mať kosti, môžeme náhodne tie kosti nájsť. Naopak, v rybách, ktoré majú veľa kostí, jeme opatrne, pomaličky, dávame pozor a vtedy nemáme problém.

K sviatkom patrí aj alkohol vo väčšom množstve. Aký je vzťah alkoholu a nášho žlčníka?

Vzťah alkoholu a žlčníka nie je až taký nebezpečný. Horšie je to s alkoholom a pankreasom. Tučné jedlo a alkohol môžu vyvolať pankreatitídu, ktorá dosť často vedie aj k tomu, že stavy sú veľmi vážne a až život ohrozujúce.

Ako je to s povestným štamperlíkom na pretrávenie? Pomáha alkohol v malom množstve tráveniu?

V malom množstve a keď je menej koncentrovaný, tak napomáha rozpúšťaniu tukov. Alkohol je polárne rozpúšťadlo, takže rozpúšťa tuky. Tým pádom aj to, čo strávime, je jednoduchšie vstrebateľné. Určite treba dávať pozor na množstvo, ktoré si dáme.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac