Na vianočné varenie sviatočného menu pre osamelých seniorov prišiel aj primátor so synom

KOŠICE – V Košiciach sa konal šiesty ročník Vianočného varenia v Jedálni pre seniorov na Vojvodskej ulici, kde šéfkuchári spolu so študentmi pripravili takmer 1 600 porcií sviatočného menu pre osamelých seniorov. Táto akcia, ktorú podporili aj známe osobnosti nášho mesta a odborníci z oblasti gastronómie, bola nielen prejavom dobročinnosti, ale aj príkladom duálneho vzdelávania v praxi, zdôrazňujúc význam pomoci a formovania mladých ľudí.

kuchari-bez-hranic Kuchári v piatok varili sviatočné menu pre osamelých seniorov. Foto: Pavel Košik

Podujatie sa nieslo v duchu dobročinnosti, pričom sa podarilo pripraviť takmer 1 600 porcií sviatočného menu. Šéfkuchári zo združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc spolu so študentmi hotelových škôl z Košíc, Michaloviec, Pribeníka a Piešťan spojili sily pri tejto charitatívnej akcii.

Prezident združenia Marek Mrúz pre Košický Štandard povedal, že na akcii sa podieľalo 11 študentov, ktorí v rámci duálneho vzdelávania získavali praktické zručnosti priamo v profesionálnom prostredí. Riaditeľka Hotelovej akadémie Košice Jaroslava Mamčáková, zdôraznila dôležitosť výchovného aspektu tohto projektu: „Škola nie je len vzdelávacia, ale aj výchovná inštitúcia. Dobročinnosť nie je pre ľudí samozrejmá, preto je potrebné mladých ľudí k nej viesť. Často si totiž neuvedomujú, že mnohé veci, ktoré sú pre nich bežné, ako sú rodina, blízki, priatelia, sú pre iných ľudí vzácnosť. V tomto prípade je skvelé, že sa k takémuto formovaniu mladých ľudí pridal k škole aj náš zamestnávateľ,“ vysvetlila riaditeľka.

Aj tento rok sa na vianočnom varení zúčastnil primátor mesta Jaroslav Polaček spolu so svojím synom Timonom: „Pre Timona a pre mňa je varenie príjemným relaxom. Často spolu varíme aj doma a musím povedať, že mu to ide. Dnešné varenie sviatočného menu pre seniorov bolo pre nás oboch nielen prijemným spestrením dňa a možnosťou, ako stráviť pár spoločných chvíľ navyše, ale obaja vieme, že sme sa podujali urobiť dobrú vec pre našich starkých. Už len dúfam, že im bude na sviatočnom stole nami pripravené jedlo chutiť,“ prezradil pre Košický Štandard primátor.

Ruku k dielu priložili aj zamestnanci magistrátu, starostka Mestskej časti Košice-Juh Anna Súkeníková a ďalšie významné osobnosti. Na príprave sviatočného menu sa podieľalo 45 ľudí a spoločnými silami kuchári pripravili až 580 litrov kapustnice a 270 kíl zemiakového šalátu, ku ktorému sa tradične podával rezeň v trojobale alebo rybie filé. Následne toto vianočné menu doručil personál priamo domov do rúk seniorom.

Mrúz poukázal na hlavnú myšlienku akcie – poskytnúť štedrú večeru osamelo žijúcim seniorom, ktorí sú v núdzi a nemajú možnosť si ju pripraviť z finančných dôvodov. Toto podujatie predstavuje nielen príklad dobročinnosti, ale aj ukážku toho, ako vzdelávanie a praktické skúsenosti môžu byť spojené s pomáhaním tým, ktorí to potrebujú.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok