Ukrajina chce znížiť vek pre mobilizáciu brancov, výzvy dostanú aj muži v zahraničí

Zelenskyj navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny Veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij (vpravo) a Volodymyr Zelenskyj (v strede). Foto: TASR/AP

Pozornosť verejnosti v súvislosti s avizovanou mobilizáciou prezidentom Zelenským upútalo pondelkové zverejnenie návrhu zákona, ktorého znenie publikoval ukrajinský parlament. Ten počíta so znížením vekovej hranice pre osoby, ktoré môžu byť mobilizované do boja.

V súčasnosti platí pre zápis pre vojenskú registráciu brancov hranica 27 rokov, pričom zverejnená novela prezrádza zámer zákonodarného zboru znížiť ju na 25 rokov. Návrh „nesie aj pečať“ ministra obrany Rustema Umerova.

Konflikt trvajúci už 22 mesiacov pripravil o bojaschopnosť státisíce mužov na oboch stranách, takže len ťažko odhadnúť, koľko vojakov má aktuálne každá zo strán k dispozícii. Analytici však už dlhšie obdobie avizujú, že ľudské zdroje začínajú na fronte dochádzať výrazne ukrajinskej strane, pričom priemerný vek jej vojaka presahuje 40 rokov.

Prezident Volodymyr Zelenskyj informoval na tlačovej besede 19. decembra, že armáda požiadala o mobilizáciu 450- až 500-tisíc vojakov, čo by si podľa jeho slov vyžiadalo financovanie na úrovni 500 miliárd hrivien (13,5 miliardy dolárov). Rozhodnutie o tejto „veľmi citlivej otázke“ dosiaľ nepadlo, budú o nej diskutovať najvyšší predstavitelia armády a vlády, následne ju zváži parlament, uviedol vtedy.

Armáda počet mobilizovaných iba spresňuje

Požiadavka velenia ozbrojených síl je odvtedy predmetom mediálnej pozornosti. Napríklad šéf parlamentnej frakcie ukrajinskej politickej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija na sociálnej sieti Telegram napísal, že velenie armády požaduje od vlády mobilizáciu 500-tisíc ľudí.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj negoval tvrdenia ukrajinského poslanca s tým, že armáda nežiada konkrétny počet povolaných obyvateľov.

„Vojenské velenie nepožadovalo žiadne čísla [500-tisíc, ako uviedol Davyd Arachamija – pozn. red.]. Vojenské velenie naďalej chráni štát a podľa toho vytvára vlastné požiadavky na muníciu, zbrane a ľudské zdroje,“ uviedol Zalužnyj.

Veliteľ ozbrojených síl uviedol, že vláde neadresoval žiadne dokumenty, pretože velenie nedisponuje zákonodarnou iniciatívou. Neskôr dodal, že konkrétne číslo, ktoré bude predstavovať požiadavku na mobilizáciu, sa v súčasnosti formuje s ohľadom na vojenské ciele Kyjeva v budúcom roku.

Zákony predstavil aj premiér

Dva nové zákony, ktoré majú uľahčiť povolávanie nových vojakov na front, predstavil následne v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Postupy v mobilizácii treba pre prebiehajúcu inváziu Ruska „zlepšiť“, uvádza sa v jednom z dvoch návrhov zákonov zverejnených v noci na utorok.

Ako sme už spomenuli, podľa novej legislatívy bude požadovaný vek pre záložníkov znížený z 27 na 25 rokov, čo armáde poskytne prípadne až vyše 400-tisíc mladých mužov. Okrem toho muži, ktorí boli predtým pokladaní za nespôsobilých slúžiť v ozbrojených silách, majú byť znova preverení.

V budúcnosti Ukrajinci vo veku 18 až 60 rokov, ktorí podliehajú povinnosti slúžiť v armáde, sa budú musieť zapísať do armádneho registra a pravidelne v ňom aktualizovať informácie o sebe. Na registračnú adresu budú tiež zasielané výzvy na odvod a nástup do armády, bez ohľadu na aktuálne miesto pobytu muža – a nielen poštou, ako je to v súčasnosti. Takže výzvy sa dostanú aj k mužom v zahraničí.

Druhý zákon sprísni tresty za neposkytnutie informácií v armádnom registri. A ignorovanie predvolaní bude viesť k trestom odňatia slobody namiesto pokút. Nedodržiavanie predpisov registrácie môže viesť k zhabaniu auta, zmrazeniu bankových účtov a zákazu získať pôžičky. Ukrajinci žijúci v zahraničí budú môcť od konzulátov dostať nové doklady totožnosti, len ak budú evidovaní v armádnom registri. Návrhy zákonov môžu byť ešte pozmenené.ň

Aj keď parlament návrhy schváli, veto prezidenta Volodymyra Zelenského sa nepokladá za nepravdepodobné. Nedávno totiž označil zrýchlenie mobilizácie za citlivú záležitosť, aj kvôli súvisiacim nákladom.

(min, tasr)


Ďalšie články