Pol milióna nových vojakov? Ukrajina už na ďalšiu mobilizáciu nemá peniaze, priznal minister financií

profimedia-0588368302 Serhij Marčenko. Foto: Profimedia.sk

Ukrajina bude pre uspokojenie dopytu vo vojne s Ruskom potrebovať státisíce nových vojakov. Hoci Zelenským medializované číslo pol milióna zrejme neplatí, isté je, že proces mobilizácie si bude vyžadovať v prepočte miliardy eur. Šéf štátnej kasy však tvrdí, že vnútorný finančný potenciál pre ďalšiu mobilizáciu je vyčerpaný už teraz.

Kyjev si nie je istý, ako bude financovať nové mobilizačné snahy. Vyplýva to zo slov ukrajinského ministra financií Serhija Marčenka, ktoré zazneli v podcaste Business Breakfast s Volodymyrom Fedorinom. V stredu večer na ne upozornil portál Kyiv Post.

Vnútorný finančný potenciál pre ďalšiu mobilizáciu je už vyčerpaný a nie sú k dispozícii žiadne prostriedky na umelé zvýšenie výdavkov, povedal šéf rezortu.

Rozhodnutia o výdavkoch a optimalizácia nákladov musia pochádzať od generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny a ministerstva obrany, povedal Fedorin, ale ukrajinskej ekonomike v súčasnosti chýbajú vnútorné kapacity na financovanie požiadaviek svojej armády.

„Ak ich potrebujeme nájsť, musíme to pochopiť včas – tieto prostriedky treba nájsť dnes, alebo v marci, apríli, máji, možno v druhej polovici roka. To znamená, že ako minister financií potrebujem obraz. Potom bude možné hovoriť o uspokojení týchto potrieb,“ povedal Marčenko.

Marčenko nevylúčil možnosť hľadania dodatočného príjmu a interných zdrojov financovania, ale varoval, že v tejto fáze nemožno diskutovať o konkrétnych číslach, pretože veci nie sú dokončené. Navyše, ako dodal, zatiaľ sa k tomu ani nedostali, je to skôr otázka blízkej budúcnosti.

Správa prichádza v kontexte problémov s externou finančnou podporou Ukrajiny. V USA sa pre odpor republikánov v Kongrese zasekol balík vo výške 60 miliárd amerických dolárov, v Únii zasa maďarský premiér Viktor Orbán vetoval pomoc vo výške 50 miliárd eur.

Pripomeňme, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko pred Vianocami vyhlásil, že tamojšia armáda požiadala o mobilizáciu 450-tisíc až 500-tisíc vojakov, čo by si podľa jeho slov vyžiadalo financovanie na úrovni 500 miliárd hrivien (zhruba 12 miliárd eur).

Tento týždeň v utorok však hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj povedal, že ukrajinské vojenské velenie vláde žiadosť na mobilizáciu konkrétneho počtu ľudí nepredložilo.

Vyjadril sa tak po tom, ako šéf parlamentnej frakcie ukrajinskej politickej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija v pondelok na komunikačnej platforme Telegram napísal, že vedenie ukrajinskej armády požiadalo o mobilizáciu 500-tisíc ľudí.

Veliteľ ozbrojených síl uviedol, že vláde neadresoval žiadne dokumenty, pretože velenie nedisponuje zákonodarnou iniciatívou. Neskôr dodal, že konkrétne číslo, ktoré bude predstavovať požiadavku na mobilizáciu, sa v súčasnosti formuje s ohľadom na vojenské ciele Kyjeva v budúcom roku.

(tod/tasr/sita)


Ďalšie články