Rozpor v koalícii pre prezidentské voľby: Danko si nárokuje posty Hlasu, Pellegrini zmeny odmieta

danko, pellegrini Peter Pellegrini a Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR

SNS je ochotná podporiť Petra Pellegriniho (Hlas) v prezidentskej kandidatúre systémom „niečo za niečo“. Súčasný predseda parlamentu a stále nerozhodnutý prezidentský kandidát by bol síce za podporu národniarov vďačný, odmieta však zmeny pri prerozdeľovaní rezortov, pretože nechce zasahovať do koaličnej zmluvy.

Nominant Slovenskej národnej strany Tomáš Taraba v súvislosti s prezidentskými voľbami nedávno avizoval, že „ak by pán Pellegrini mal mať podporu SNS v druhom kole, malo by dôjsť k prerozdeleniu (postov) alebo k zohľadneniu tohto faktu“.

Minister životného prostredia spresnil, že SNS by mala záujem o rezort hospodárstva, ale aj o dva posty podpredsedov Národnej rady. Poslanec Roman Michelko (nominant SNS) však pripustil viacero možností. V rámci jednej z nich by sa SNS mohla ujať aj kresla predsedu parlamentu.

Pellegrini prerozdeľovanie odmieta, nemieni zasahovať do koaličnej zmluvy

Hoci Danko tvrdil, že Pellegrini podporu SNS v prezidentských voľbách odmieta, predseda parlamentu a strany Hlas uviedol, že ju v prípade svojej kandidatúry rád prijme. Nepripúšťa však zmeny pri prerozdelení rezortov, pokiaľ by sa stal prezidentom.

Pellegrini trvá na tom, že jeho strane Hlas by ostal aj post šéfa parlamentu. Argumentuje tým, že koaličná dohoda vzišla z výsledkov parlamentných volieb a nemôže súvisieť s voľbami prezidenta. Neplánuje ju preto po prezidentských voľbách otvárať, pretože pomery v parlamente sa podľa neho meniť nebudú.

„Prezidentské voľby sú úplne iné voľby, nevolia sa už politické strany, volia sa osoby a ľudia rozhodnú o tom, kto je prezident, a preto spájať tieto dve veci, koaličnú zmluvu a post prezidenta, je pre mňa absolútne irelevantné a tadiaľ cesta nevedie, pretože to mi nedáva žiadnu politickú logiku, pretože to nemá nič s koalíciou,“ vyhlásil predseda parlamentu.

Pellegrini nekonkretizoval, kto by viedol Hlas a parlament, ak by získal post hlavy štátu. Do termínu inaugurácie, ktorá je 15. júna, by bol podľa šéfa Hlasu čas na usporiadanie vzťahov v rámci strany i koalície.

Danko nevylučuje vlastnú kandidatúru ani personálne zmeny v strane

Šanca, že o post hlavy štátu zabojuje napokon aj samotný predseda SNS, je podľa jeho slov čoraz väčšia. „Pellegrini sa ešte nevyjadril, SNS nečaká. My skúšame aj náhodne, ako ľudia reagujú na podporu jednotlivých kandidátov. Dali sme si robiť prieskumy, ako by kto volil,“ priblížil Danko.

Avizoval pritom, že svoje rozhodnutie SNS predstaví prvý alebo druhý januárový týždeň. Zopakoval, že národniari chceli spoločného koaličného kandidáta na prezidenta, a to buď premiéra Roberta Fica (Smer), alebo Pellegriniho. Fico však podľa Dankových slov nechcel kandidovať a Pellegrini odmietol podporu SNS.

Danko už skôr potvrdil, že bude viesť kandidátku SNS do eurovolieb. Odôvodňuje to potrebou získať pre SNS zastúpenie v Bruseli. Na otázku, či by kandidoval zároveň do Európskeho parlamentu aj na prezidenta Slovenskej republiky a ktorú pozíciu by si v prípade úspechu vybral, reagoval tým, že treba byť realista.

Danko však poznamenal, že najväčšou cťou pre občana Slovenska je byť prezidentom. „Ale ja sa na to pozerám reálne,“ podotkol s tým, že Ivan Korčok bude mať na kampaň „šialené peniaze“.

Situáciu podľa neho bude potrebné vyhodnocovať aj v koalícii. Danko odmieta, aby Hlas zastával aj pozíciu prezidenta, aj predsedu parlamentu. „Vtedy musí Hlas ustúpiť aj Smeru, aj SNS v niektorých požiadavkách,“ podčiarkol.

Danko potvrdil, že SNS si bude nárokovať niektorý ministerský post alebo pozíciu v parlamente. Danko osobne nemá záujem o post predsedu Národnej rady.

Šéf národniarov však pripustil zmeny v ministerskom klube SNS. Napríklad Rudolf Huliak by mohol byť ministrom životného prostredia a súčasný šéf envirorezortu Tomáš Taraba by mohol podľa Danka prevziať rezort hospodárstva.

(luc, tasr)


Ďalšie články