Čo s vianočným stromčekom po sviatkoch? Môže z neho byť aj knižnica

BRATISLAVA – Živý vianočný stromček je pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou najkrajších sviatkov v roku. Vôňa ihličia a tradície, ktoré sa so živým vianočným stromčekom spájajú, vytvárajú v mnohých domácnostiach tú pravú sviatočnú atmosféru. Čo ale robiť so stromčekom po sviatkoch? V Bratislave majú obyvatelia možnosť svoj vianočný stromček odniesť do jednej zo 700 osadených ohrádok na to určených a dať mu tak druhý život. Kde takéto ohrádky nájdete a na čo ešte môže byť váš stromček využitý?

ikea reprofoto - z vianočného stromčeka knižnica Z bratislavských vianočných stromčekov môže vzniknúť knižnica BILLY. Reprofoto: IKEA

Recyklácia vianočných stromčekov a ich opätovné využitie v podobe nových vecí už nie sú v zahraničí ničím zvláštnym. Bola by škoda, aby končili v spaľovniach alebo na skládkach, keď je možné z nich mať ešte aj po Vianociach úžitok. Stromčeky môžu byť premenené napríklad na záhradný kompost, mulč, dekoratívne predmety či dokonca na nábytok. Tie bratislavské nájdu svoje nové uplatnenie ako knižnice alebo mulč.

Projekt je realizovaný pod záštitou hlavného mesta v spolupráci s mestskými podnikmi OLO a Komunálny podnik a so spoločnosťami BUČINA EKO a IKEA. „Projekt ohrádok na vianočné stromčeky sme spustili pred dvoma rokmi a teší ma, že čoraz viac Bratislavčaniek a Bratislavčanov využíva túto možnosť odniesť stromčeky po Vianociach do špeciálnych ohrádok. Teší ma, že sme našli využitie pre použité a odzdobené vianočné stromčeky. Som rád, že takto môžeme pokračovať v robení radosti aj po Vianociach,“ uviedol Matúš Vallo na stránke OLO.

Vianočné stromčeky poslúžia na výrobu knižníc zo série BILLY, z ktorých sa časť vráti mestu a poslúži v centrách voľného času, základných umeleckých školách a niektoré budú venované aj nekompletným rodinám s jedným rodičom. Niektoré vianočné stromčeky budú spracované na mulč, ktorý poputuje naspäť k obyvateľom mesta. Na verejnom podujatí 20. januára v Lamači ho budú OLO spolu s mestom odovzdávať ľuďom, aby ho mohli následne využiť na svojich pozemkoch.

Aby mohli byť vaše vianočné stromčeky opätovne spracované a užitočne využité, je potrebné ich riadne odzdobiť. Nesmú teda obsahovať žiadne ozdoby, plastové obaly, stojany ani kvetináče. Ktorá zo 700 osadených ohrádok je pre vás najbližšie, zistíte prostredníctvom interaktívnej mapy. Stromčeky sa budú odvážať raz za týždeň od 4. januára do 16. februára v nasledovnom harmonograme:

Pondelky – Staré Mesto

Utorky –  Ružinov, Podunajské Biskupice, Vrakuňa

Stredy – Nové Mesto, Rača, Vajnory

Štvrtky – Dúbravka, Karlova Ves, Lamač, Devín, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica

Piatky – Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo

Bilancia projektu počas jeho krátkeho fungovania je pomerne dobrá. Počas minulej sezóny sa podarilo vyzbierať 43-tisíc stromčekov, z ktorých vznikli nové knižnice. Časť týchto knižníc venovali iniciátori projektu do organizácií venujúcich sa pomoci deťom, seniorom, ako aj ľuďom bez domova. Prvé dva roky sa zo stromčekov vyrábal kompost. Celkovo sa od roku 2021 opätovne využilo 110-tisíc živých vianočných stromčekov z bratislavských domácností.