Výbuchy, kúdoly čierneho dymu a horiace autá. Ukrajinci masívne zaútočili na Belgorod. Zrejme ide o odvetu za raketový atak Rusov

GCmjbfhW0AAynBA Belgorod po masívnom ukrajinskom útoku. Foto: X/Kyiv Independent

Masívny sobotňajší ukrajinský útok na mesto Belgorod má už najmenej 18 obetí a vyše sto zranených, vyplýva z ruských zdrojov. V meste boli rozmiestnené záchranné zložky, taktiež boli uzavreté oblasti, v ktorých boli hlásené výjazdy. Súčasne chcú úrady zaviesť v Belgorode výnimočný stav.

Kyjev zaútočil v sobotu na ruské mesto s viac ako 345-tisíc obyvateľmi, pričom zničil desiatky domov aj hospodárske budovy. Pravdepodobne ide o odvetnú reakciu na ruský útok z 29. decembra, ktorý predstavuje najväčší svojho druhu od začiatku rusko-ukrajinskej vojny.

Mŕtvi aj zranení

Podľa ministerstva obrany v Moskve útok na Belgorod „nezostane nepotrestaný“.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov ešte v noci na sociálnej sieti uviedol, že ukrajinská armáda ostreľovala centrum oblastnej metropoly, pričom obyvateľov vyzval, aby sa ukryli do protileteckých krytov. Neskôr hovoril o dvoch obetiach.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie potom v sobotu popoludní oznámilo, že pri ostreľovaní zahynulo 18 ľudí. Zranenia podľa neho utrpelo ďalších 111 ľudí vrátane detí.

O útoku na Belgorod informovali aj ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru TASS. Podľa agentúry Interfax dal Putin ministrovi zdravotníctva Michailovi Muraškovi pokyn, aby viedol tím, ktorý odcestuje do Belgorodu v rámci vládnej reakcie na krízovú situáciu.

Predstavitelia v Kyjeve sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

Zničené domy aj infraštruktúra

Videozábery z Belgorodu na sociálnych sieťach zachytávali stĺpy čierneho dymu a horiace autá. Na niektorých nahrávkach bolo počuť výbuchy a kričiacich ľudí.

„Došlo k zásahu v obytnom sektore. V meste bola aktivovaná siréna proti raketovému nebezpečenstvu. Všetci obyvatelia musia ísť do krytu. Nebezpečenstvo zostáva,“ napísal o útoku Gladkov.

Gladkov uviedol aj to, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania Belgorodu bolo zničených 61 objektov, z toho 55 súkromných domov, jeden bytový dom, dve hospodárske budovy a tri sociálne zariadenia (vrátane súkromnej škôlky a futbalovej arény). Ďalej bolo poškodených 27 áut, v piatich oblastiach bolo poškodené vodovodné a plynové potrubie.

Moskva žiada zasadnutie BR OSN po útoku na Belgorod

Ruská vláda požiadala v sobotu o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN po ukrajinskom útoku na mesto Belgorod, ktorý si podľa Moskvy vyžiadal 18 obetí na životoch.

„Teroristický útok na Belgorod bude predmetom rokovania Bezpečnostnej rady OSN,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí. Podľa štátnych médií tiež tvrdila, že za týmto útokom je Británia, ktorá spolu s USA podnecuje Kyjev k „teroristickým činom“ po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy.

Stále zastúpenie Ruska pri OSN v New Yorku oznámilo, že požiadalo o stretnutie BR OSN v sobotu o 15.00 h miestneho času (21.00 h SEČ).

Belgorod je hlavným mestom Belgorodskej oblasti. Leží približne 30 kilometrov od ukrajinskej štátnej hranice a od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu sa už niekoľkokrát stal cieľom paľby.

Mesto sa nachádza 80 kilometrov severne od ukrajinského Charkova, ktorý bol v piatok ráno značne zasiahnutý ruskými útokmi.

Piatkové útoky Ruska si vyžiadali najmenej 39 obetí

Záchranári na Ukrajine v sobotu zasa prehľadávali trosky po piatkových ruských raketových útokoch, pri ktorých podľa najnovších údajov zahyhulo najmenej 39 ľudí a ďalších vyše 150 utrpelo zranenia.

„Stále prebiehajú práce na odstránení následkov včerajšieho ruského útoku,“ napísal v sobotu na sociálnych sieťach ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pri tomto teroristickom útoku bolo zranených celkovo 159 ľudí. Žiaľ, 39 ľudí dosiaľ zomrelo,“ dodal.

Ukrajinská armáda odhadla, že Rusko použilo v piatok ráno 158 rakiet a dronov, pričom 114 z nich zničila protivzdušná obrana. Podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl to bol najrozsiahlejší raketový útok od začiatku vojny pred takmer dvoma rokmi, s výnimkou prvých dní neustáleho bombardovania.

Rusko sa pokúsilo prelomiť protivzdušnú obranu takmer všetkých veľkých miest na Ukrajine, pričom nasadilo útočné drony nasledované raketami rôzneho typu odpálené z lietadiel aj území, ktoré ovláda.

Ruské rakety a drony zasiahli v ukrajinských mestách mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodníc, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo spôsobilo výpadky elektriny.

V hlavnom meste Kyjev, kde zahynulo najmenej 16 ľudí, vyhlásia 1. január za deň smútku, oznámil starosta Vitalij Kličko.

(min, tasr, echo.24)


Ďalšie články