Otázka roka: podarí sa americkému establišmentu zastaviť Trumpa?

Donald Trump Donald Trump. Foto: TASR/AP

Tri veci, ktoré budú určovať podobu roka 2024 vo svete a u nás, sú Trump, nástupca von der Leyenovej a meno prezidenta po Čaputovej.

Najdôležitejšia udalosť roka, o ktorej dopredu vieme, že sa stane, budú americké prezidentské voľby. Nielen výsledok 5. novembra, ale už týždne a mesiace pred tým nám budú skladať mozaiku a odpoveď na otázku, čo všetko bude možné urobiť, aby ich nevyhral Trump.

Trump je favorit. To je situácia, v akej nebol ani v roku 2016, ani v roku 2020. Ak by kandidoval proti Bidenovi, voľby by vyhral.

To nie je len vizitka Trumpa, to je aj výpoveď o stave prezidenta Joea Bidena a amerického establišmentu.

Biden pôsobí zle. Niektorí jeho kritici o ňom hovoria, že vyzerá, akoby trpel začínajúcou demenciou, všetko mu je potrebné písať a napovedať, keď dohovorí, pôsobí stratene, nevie, ako odísť z pódia, raz si podával ruku a nikto vedľa neho nestál, inokedy neisto pozeral na štítok s vlastným menom. Je to starý muž, ak by kandidoval, v novembri by mal 82 rokov. Podľa všetkých dostupných prejavov je pán Biden nespôsobilý zastávať najdôležitejší post svetovej politiky. Nedávno sa dokonca špekulovalo, že mu establišment zatajil niektoré informácie z Blízkeho východu. V záujme USA.

Keby takto pôsobil v úrade Trump alebo ktorýkoľvek médiami nežiaduci politik, zničili by ho. Bidena médiá chránia a o týchto veciach takmer neinformujú. Cieľavedome z nich nerobia tému.

Bidenovi to však získalo čas, ale nevyhrá mu to voľby.

Podľa toho, čo vidíme dnes, nebude schopný postaviť sa Trumpovi ani v diskusii, nieto vo volebný deň.

Vyplýva z toho jediná vec: o voľbách sa musí rozhodnúť inak, nie v súťaži Bidena a Trumpa. Ani hlasovanie poštou, ani iné metódy, ktoré umožňujú ovplyvniť voľby, teraz nemusia stačiť.

Možnosti sú v zásade dve. Alebo nepripustiť k voľbám Trumpa, alebo nepripustiť Bidena.

To, čo skúšajú americké štáty Colorado (väčšinou jedného hlasu tamojšieho Najvyššieho súdu) a Maine (rozhodnutím jednej úradníčky), nemôže viesť k úspechu. Trumpa zatiaľ vyradili z primárok v týchto dvoch štátoch, dá sa očakávať, že federálny Najvyšší súd to zruší. Takýto útok na demokraciu si v Amerike nemôžu dovoliť, dôsledky by boli zničujúce pre všetkých.

Nateraz sudcovia z Colorada a pani Shenny Bellowsová z Maine dosiahli jedinú vec, ešte viac zjednotili republikánov. Trumpovi republikánski protikandidáti ho podporili.

Toto skrátka nie je cesta, odstrániť najpopulárnejšieho kandidáta z volieb sa možno dá v Rusku, ale nie v Amerike.

Preto možno očakávať, že v Amerike uvidíme pokusy o to, aby Biden nekandidoval.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami