Španieli oslávili Troch kráľov. A opäť to vyvolalo polemiky

2profimedia-0310058750 Cabalgata de Reyes Magos. Foto: Profimedia.sk

V tomto roku bol sprievod v hlavnom meste zostavený z trinástich alegorických vozov, 1500 aktérov a mesto objednalo jeden a pol tony cukríkov, ktoré  traja králi spolu s družinami rozhadzovali davu. Pointu si poľahky možno domyslieť – čím viac ukoristených cukríkov, tým viac šťastia po celý rok.

Zastavená premávka, hudba, bubny, tanec, davy, rozžiarené oči. V predvečer sviatku Troch kráľov sa v španielskych mestách konali tradičné sprievody. Ich výsosti pozdravili deti a tie si ráno pod vianočným stromčekom, či na balkóne konečne našli darčeky. Predtým si však museli starostlivo vyčistiť topánky, a tie pozornejšie nezabudli ani na šálku kakaa s hŕstkou sušienok, aby sa Baltazár, Gašpar a Melichar mohli občerstviť počas náročnej noci.

Prvý týždeň v roku Španieli trávia nielen cestovaním, či nákupmi, ale aj návštevou tradičných betlehemov v kostoloch a múzeách. Je čo obdivovať, mnohé prerástli do podoby celých miest, ktoré spolu s narodením Ježiša a majestátnym príchodom troch mudrcov z Východu zobrazujú život miestnych obyvateľov. Sviatok Troch kráľov je v Španielsku vyvrcholením vianočného obdobia, kedy si deti s očakávaním otvoria pod stromčekom darčeky. Hoci tejto tradícii posledné roky úspešne sekunduje Papá Noel, príchod Gašpara, Melichara a Baltazára zostáva najočakávanejšou udalosťou v roku. Z hľadiska obdarúvania ide o najväčší sviatok, deti v Španielsku sa preto na 6. januára tešia viac ako na Štedrý večer. Pripravujú sa svedomito. Počas decembra zanietene píšu listy, hádžu ich do schránok umiestnených v škole, kostoloch, nákupných centrách. Z listu trom kráľom sa stáva vďačná téma na slohové práce, či súťaže, ktoré vyhlasujú jednotlivé školy aj mestá v spolupráci s hračkárstvami, kníhkupectvami aj potravinovými reťazcami.        

Zrodenie tradície

Sprievod Cabalgata de Reyes Magos, ktorý ulicami španielskych miest tradične prechádza v predvečer sviatku, nesprevádza žiadna pieta. Všade sú davy ľudí, tlačenica, hluk a tí, čo si na takýto adrenalín netrúfnu, majú možnosť sledovať priamy prenos z Madridu, vysielaný všetkými celoštátnymi televíziami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami