Arcibiskup Bernard Bober novinárom: Šírte v tomto roku kultúru pokoja

KOŠICE – Stretnutie s médiami inicioval v utorok na arcibiskupskom úrade košický arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober. V homílii upozornil, že novinári píšu o živých ľuďoch, z ktorých každý má svoju dôstojnosť.

Ďakovnú svätú omšu za novinárov viedol arcibiskup Bernard Bober. Foto: Dušan Guman Ďakovnú svätú omšu za novinárov viedol arcibiskup Bernard Bober. Foto: Dušan Guman

Arcibiskup slúžil ďakovnú svätú omšu za zamestnancov médií na arcibiskupskom úrade v Košiciach o jedenástej hodine. V príhovore povzbudil žurnalistov, aby pri svojej práci mysleli aj na večnosť a pracovali na Božiu slávu. „Každý človek má svoju dôstojnosť, ktorú dostal od Boha. Narábate so živými ľuďmi,” pripomenul.

Je lepšie mlčať, ako dokazovať pravdu bez lásky

Novinári podľa neho publikujú množstvo negatívnych správ, čo človeka negatívnym spôsobom zamoruje. „Slovo má veľkú moc potešiť i zarmútiť. Môže zabiť,” skonštatoval arcibiskup. Slúžiť k tomu môžu ústa, ale i pomyselné autorské pero. „Je lepšie mlčať, ako dokazovať pravdu bez lásky,” povedal kedysi František z Assisi. Novinári by mali zvážiť, pre koho píšu, čo z ich slov vznikne a či to nebude ďalšie rozdelenie spoločnosti.

„Vaše slovo môže ošetrovať rany a prinášať svetlo,” pridal pozitívnu stránku. „Človek má Boží pôvod, Boh v ňom stvoril dokonalé dielo, no sloboda z neho môže urobiť zlú bytosť,“ priblížil Bernard Bober. „Šírte v tomto roku kultúru pokoja, spolupracujte v dialógu, zmierujte. Robte neútočnú komunikáciu, prosím!” obrátil sa arcibiskup metropolita na zamestnancov médií.

Homília arcibiskupa Bernarda Bobera pri ďakovnej svätej omši za novinárov. Video: Dušan Guman

Vzťahy sú dôležitý základ pre dobrú stavbu

Po spoločnom obede bola príležitosť osloviť košických biskupov i hovorkyňu Konferencie biskupov Slovenska Katarínu Jančišinovú, ktorá je vo funkcii od augusta minulého roku. Čo ju počas jej pôsobenia v službách slovenských biskupov teší zatiaľ najviac? „Opakujem to veľakrát – vzťahy. Je to podlaha, dobrý základ, z ktorého rastie celá stavba. Otec arcibiskup hovoril páve o otvorenej, ústretovej komunikácii, túžbe porozumieť si. Toto je cesta, ktorá nás otvára nielen voči cirkvi, ale tiež voči ľuďom v spoločnosti.” Radosť jej prináša takisto prijatie zo strany otcov biskupov a kolegov na pracovisku.

Najviac ju asi zaskočila otázka, či manželovo kňazstvo vnímala ako prekážku. „Práve naopak, vnímam to ako dar do svojho osobného i nášho rodinného života, pomáha mi na mojej osobnej ceste, aj v našom manželskom a rodinnom živote.“ Stretnutia sa zúčastnil aj pomocný košický biskup Marek Forgáč. „Všetkým žurnalistom som za ich prácu vďačný, ak ju vykonávajú s motívom, že chcú hľadať pravdu a prezentovať ju ľuďom. Komunikácii s médiami som bol a budem vždy otvorený. Čo by som rád zdôraznil – vždy pamätajme na úzky vzťah medzi pravdou a láskou,” povedal pre Košický Štandard.

Nie je potrebné povedať vždy a všade všetko

„Odkomunikovanie pravdy má byť vždy prepojené na lásku. Nemá to byť s tým, že chceme niekomu ublížiť, alebo ho ponížiť a vykresliť v škaredom svetle. Pravda by však nemala byť ani sterilná. Pravda nie je v tom, že sa vždy, všade a všetko povie, ale mali by sme byť pravdiví v láske. Viem, že je to úloha náročná, ani v rámci médií nie vždy plne realizovateľná; mala by to byť pomyselná méta, alebo ideál,” myslí si.

Foto: Dušan Guman


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok