Výsledok tvrdých rokovaní: Polaček sa so starostami nedohodol

KOŠICE – Po utorkovom stretnutí týkajúcom sa nevyplatenia podielových daní je to jasné. Primátor Jaroslav Polaček nakoniec nenašiel so starostami veľkých mestských častí spoločnú reč.

Primátor Polaček Primátor nepodpísal väčšinu uznesení z MsZ, ktoré iniciovali poslanci. Foto: Boris Macko

Spoločné rokovania neboli úspešné a mestské časti tak nič nedostanú. Košický primátor argumentuje nedostatkom peňazí, navyše by podľa neho mali viac šetriť, keďže väčšinu financií vraj minú na svoje fungovanie.

Medzi magistrátom a starostami vládne napätie. Dôvodom je nevyplatenie podielových daní veľkým mestským častiam. Podľa starostu mestskej časti Sídlisko KVP Ladislava Lörinca im od septembra mesto posielalo podielové dane v polovičnej výške a za december nedostali vôbec nič. Mesto, naopak, argumentuje nedostatkom peňazí. Navyše aj tým, že v minulom roku dostali mestské časti dokopy 6,6 milióna eur za pomoc odídencom z Ukrajiny.

Starostovia to ale vidia inak. Ak nedôjde k zmene, spolu s ostatnými starostami už avizovali ďalšie kroky vrátane právnych. Napriek tomu čakali na výsledok utorkového rokovania. Ak by došlo k dohode, prípadne nejakému kompromisu, kríza by možno bola zažehnaná. Nakoniec sa predsa len nedohodli.

Primátor vyhlásili, že rok 2023 je preňho uzavretý. Naopak, očakáva od mestských častí šetrenie a ústretové kroky. „Mesto nie je v dobrej finančnej kondícii. Už od začiatku roku 2023 pristúpilo k rôznym úsporným opatreniam. Dopravný podnik znížil vozokilometre, rozpočet sme schválili až v apríli, máji, čo spôsobilo ďalšie problémy. Z každej položky sme škrtli štyri percentá,“ uviedol Polaček s tým, že takto sa mesto snažilo konsolidovať financie, aby mohlo ľuďom poskytovať kvalitné služby.

Dodal, že magistrát prijal aj ďalšie opatrenia, vďaka ktorým došlo k úspore zhruba 2,7 milióna eur. Cieľom bolo presunúť čo najväčší balík peňazí do roku 2024. „Zdá sa, že ak ide o podielové dane, v tomto roku budeme hospodáriť s ešte nižšou sumou ako vlani. Musím pripomenúť, že v minulom roku mesto rozpočtovalo z verejných financií v rámci podielových daní vyššiu sumu a na konci roka sme v mínuse 3,2 milióna eur. To všetko spôsobilo diskusiu o tom, ako zachrániť mesto,“ dodal primátor.

Navyše podľa neho mesto v tomto roku stoplo niektoré projekty, ktoré plánovalo. Napríklad výstavba domu sociálnych služieb, parkoviska pre vraky áut či nájomné byty. Podľa Polačeka mesto šetrí aj na verejných financiách. „Začali sme od môjho platu, platu námestníkov, znížili sme výdavky v rôznych marketingových položkách, mestské noviny budú vychádzať už len raz za dva mesiace, škrtli sme platy a riešime odchodné rôznych zamestnancov. Napríklad aj v mestskej polícii. Takže ušetríme, ale stále to nie je dosť. Preto som na dnešnom rokovaní Rady starostov vyzval starostov, aby aby aj oni priložili ruku k dielu a začali šetriť,“ oznámil primátor.

Považuje za absurdné, keď na jednej strane starostovia vyzývajú mesto, aby šetrilo, ako mestskí poslanci hlasujú za zvýšenie daní a poplatkov, a napokon len natŕčajú ruku a čakajú na to, aké peniaze im padnú. „Dnes majú niektorí starostovia obrovské platy, prednostovia a ich zástupcovia tiež. Aj poslanci mestských častí majú väčšie odmeny, ako keby riadili Bratislavu. To sú veci, kde musí nastať konsolidácia. Aby sme šetrili na všetkých frontoch, nielen mestských podnikoch, nielen na magistráte a školstve. A o tom bola dnes debata,“ informoval Polaček.

Narážal na fakt, že v jednej mestskej časti podľa neho ide 85 percent z rozpočtu na chod úradu a zvyšné peniaze idú na rozvoj. Podotkol, že mestské časti dostali dovedna 6,6 milióna eur v rámci programu Fast Care zameranom na pomoc utečencom z Ukrajiny. Na otázku, či mesto pošle mestským častiam peniaze z podielových daní, Polaček vyhlásil, že rok 2023 je uzavretý. „No na dnešnom rokovaní Rady starostov som ponúkol, že im vieme pomôcť pri riešení niektorých problémov. Rok 2023 je uzavretý, ale to neznamená, že by sa v tomto roku pri zostavovaní rozpočtu nenašli ďalšie kompromisy tak, aby každý získal to, čo potrebuje. Mestské časti majú v tejto chvíli dosť peňazí na to, aby mohli fungovať, robiť svoje projekty a plniť záväzky,“ myslí si Polaček.

Treba dodať, že mestský rozpočet ešte nebol schválený. A podľa primátora tento mesiac určite nebude. Musí byť vyrovnaný. „Ešte nám chýba mnoho miliónov eur na to, aby sme mohli rozpočet zostaviť,“ podotkol primátor. Preto by podľa neho mali mestské časti viac šetriť, pracovať a nezverejňovať prázdne statusy a kritiku. Prekáža mu, že viacerí starostovia sú aj mestskí poslanci. Tým pádom obhajujú svoje vlastné záujmy, a nie záujmy mesta.

Dotkol sa aj štatútu mesta, prípadnej zmeny počtu mestských častí a ich kompetencií. „Štatút mesta musíme zmeniť. Ale nemôže to byť také rokovanie, že sa šiesti starostovia pri káve dohodnú, že anektujú iné mestské časti. Takto určite nie. Mesto Košice spracuje kvalitnú a podrobnú analýzu, ktorá naznačí, koľko mestských častí má byť. Niekedy v októbri budúceho roka by mala byť schválená definitíva. Čiže máme na to asi rok a pol,“ naznačil Polaček možný termín riešenia, ktoré by „upratalo“ počet mestských častí a ich kompetencie.

„V podstate sme sa od pána primátora dozvedeli, že rok 2023 je preňho uzavretý. Peniaze nevyplatí mestským častiam a môže sa každý postaviť na hlavu. On proste trvá na svojom. Z ministerstva financií už máme informácie, že výber za január 2024 bude vyšší, ako bol výber za január minulého roka. Primátor nám na to odpovedal, že nevie, čo máme očakávať. My zase nevieme, čo máme povedať ľuďom kvôli výplatám a neviem nejaké peniaze od mesta ani tohto roku,“ komentoval utorkové rokovanie Ladislav Lörinc.

„Ako štatutár pán primátor dlhodobo ukazuje, že uznesenie zastupiteľstva nerešpektuje, čím v podstate nevytvára právnu istotu ani pre mestské časti, ani pre zastupiteľstvo. Nemalo by to takto fungovať. Vedie to potom k zbytočným bojom, ktoré teraz vidíme. A keď funkcionári dávajú svoju energiu na zbytočné boje, nemajú čas potom na kreativitu a na riešenia, ktoré majú prinášať ľuďom,“ dodal Lörinc s tým, že spolu s ostatnými starostami bude nevyplatenie podielových daní mestským častiam riešiť právnou cestou.

„Máme pripravený podnet na prokuratúru, pôjde takisto trestné oznámenie a momentálne uvažujeme nad tým, že budeme kontaktovať ministerstvo financií. Lebo len pre moju mestskú časť ide o sumu vyše 220-tisíc eur. V podstate už teraz si požičiavame na výplaty a vo februári si už nebudem mať čo požičať,“ vykreslil situáciu v mestskej časti Sídlisko KVP. Upresnil, že osem starostov mestských častí sa chce pripojiť k trestnému oznámeniu.

„Nakoniec, nechávam to na individuálnom zhodnotení, lebo je potrebné povedať, že niektoré mestské časti dostali viac peňazí, niektoré majú väčšie rezervné fondy… Takže každá mestská časť je v inej situácii, niektoré nemali už teraz na výplaty, niektoré to dobehne o mesiac a niektoré o pol roka,“ vysvetlil Lörinc. Poslal aj podnet mestskému kontrolórovi, ktorý ho prijal a bude sa ním zaoberať. Zdá sa, že riešenie situácie je zatiaľ v nedohľadne a čas ukáže, kto na ňu viac doplatí. Prvé podielové dane v tomto roku by mali na účet mesta prísť 20. januára. Vtedy sa ukáže, či sú rovnaké, vyššie alebo nižšie, ako boli vlani.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok