Matrikárka v Košiciach občas prehovára rodičov, aby dali deťom „normálne“ mená

KOŠICE/ŠACA – Začiatok nového roka je tradične aj v znamení zostavovania štatistík najobľúbenejších mien, ktoré vybrali rodičia svojim potomkom. Mnohé nemocnice nezverejňujú len najpoužívanejšie, ale v našom prostredí aj veľmi neobyčajné mená. Napriek tomu, že sa matrikári už stretli s kadečím, často je pre nich výber rodičov poriadny šok.

Mená novorodencov Košická matrikárka sa občas pokúsi vyhovoriť rodičom ich nápad s neobyčajným menom. Foto: Archív Nemocnica Košice-Šaca

V Nemocnici Košice-Šaca sa v uplynulom roku narodilo mamičkám z východu aj z iných kútov Slovenska 1 650 novorodencov, z toho bolo 869 chlapcov a 781 dievčat. Narodilo sa tam aj 8 dvojčiat.
Najobľúbenejšie chlapčenské mená boli Adam a Oliver, ale aj Richard, Jakub či Samuel. Medzi menami malých slečien zvíťazila Natália, ďalšie obľúbené mená boli Viktória, Ema, Diana a Eliška.

Núdza však nebola ani o naozaj nezvyčajné pomenovania vlastných detí: Ozon, Odin, Nevio, Conor, Blair, Roan, Elleri, Aylin, Zamira, Azra, Ruben a Nadine. V pôrodniciach Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice kde sa v uplynulom roku narodilo 2422 novorodencov zvíťazilo chlapčenské meno Oliver a dievčenské Natália. Čo sa týka netradičných mien, bola to poriadna divočina. V rodných listoch chlapcov nájdete mená ako Zachari, Taylor, Selym, Ryuto, Marwan, Sírius, Lilian, Lia a dievčat Varvara, Rea a Tamia. Inšpiráciou pre zákonných zástupcov boli zrejme postavy z filmov, seriálov, telenoviel a reality šou. To, či sa svojim rodičom ich dieťa raz poďakuje za tento úlet s ich menom, je teraz ťažké predvídať.

Aj prvá Košičanka uplynulého roka dostala obľúbené meno Eliška. Foto: archív UNLP Košice

Pracovníčka jednej z matrík v Košiciach pre Košický Štandard uviedla, že sa vo svojej praxi stretla s prípadmi, keď si mladí ľudia hneď po prekročení prahu dospelosti dali zmeniť krstné meno. „Najčastejšie to spravili, lebo sa im spolužiaci vysmievali. Vyberú si namiesto neho to, akým ich oslovovali kamaráti a známi. Napríklad Košičanka s menom Fatima musela neustále počúvať uštipačné poznámky o Omarovi či vykopanej studni (legenda o Trenčianskom hrade – pozn. red.). Mladý študent nebol spokojný s menom Metod, keďže ho v škole opakovane ironizovali s otázkou, že kde má Cyrila (solúnski bratia a slovanskí vierozvestcovia – pozn. red.),“ povedala úradníčka, ktorá si pre citlivosť témy neželá byť menovaná.

Zároveň poznamenala, že neraz sa aj ona sama pri zápise pozastaví nad tým, aké meno žiadajú rodičia zapísať do rodného listu. „Mnohých som aj prehovárala. Napríklad otca, ktorý prišiel s malým papierikom, na ktorom mal napísané mená svojich dvojčiat, pre dcéru Šehrezáda alebo Aurora, pre syna Kamelot alebo Bedirhan. Ak si myslíte, že to bol niektorý z našich spoluobčanov, alebo nejaký cudzinec, mýlite sa…“ uzavrela matrikárka s tým, že novopečený otecko napokon priznal, že jedno meno je horšie ako druhé. Neskôr im vybral iné. Aké, však matrikárka neprezradila.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok