Šéf TANAP-u pred niekoľkými rokmi pytliačil, ulovil vlka mimo lovnej sezóny

Šéf TANAP-u Peter Olexa pred niekoľkými rokmi ulovil vlka mimo lovnej sezóny. Z neoprávnene uloveného zvieraťa si navyše ponechal lebku, čím porušil zákon. Olexa bol obvinený pre prečin pytliactva.

T. Taraba: V prvom štvrroku chceme zaèa proces zonácie TANAP-u Na snímke sprava štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Filip Kuffa, riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP-u) Peter Olexa, minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a štátny tajomník MŽP SR Štefan Kuffa na tlačovej konferencii v Tatranskej Lomnici v utorok 9. januára 2024. Foto: Adriána Hudecová/TASR

Hovorca Krajskej prokuratúry Prešov Marián Spišák potvrdil, že Olexu obvinili na základe uznesenia povereného príslušníka zo dňa 21. marca 2013 pre prečin pytliactva. Rozsudok na Okresnom súde v Poprade padol 12. augusta 2014.

Zo súdneho spisu vyplýva, že Olexa nelegálne ulovil vlka ako člen poľovníckeho združenia Čierny Váh so sídlom v Liptovskej Tepličke. Stalo sa to 19. augusta 2012 vo večerných hodinách v poľovníckom revíri tohto združenia v lokalite Mogyla.

V rozpore so zákonom o poľovníctve ulovil legálne držanou zbraňou vlka dravého. Z takto neoprávnene uloveného zvieraťa si navyše ponechal lebku, ktorú vyčistil, a potom ju držal v mieste svojho trvalého bydliska, čím porušil zákon, píše sudca.

Súd Olexovi uložil peňažný trest vo výške 300 eur. Pre prípad úmyselného marenia výkonu peňažného trestu uložil i náhradný trest odňatia slobody na dva mesiace.

Uložili mu aj trest prepadnutia veci, konkrétne lebky vlka dravého a zobrali mu zbraň. Olexa sa proti rozsudku neodvolal.

(sme)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac