Šéf TANAP-u odstúpil z funkcie. Nelegálne ulovil vlka a nechal si jeho lebku

Olexa Peter Nový riaditeľ Správy Tatranského národného parku Peter Olexa. Foto: Rastislav Ovšonka

AKTUALIZOVANÉ Šéf Tatranského národného parku (TANAP) Peter Olexa sa rozhodol rezignovať z funkcie po medializácii jeho staršieho odsúdenia za pytliactvo. Celý prípad považuje iba za súčasť politického boja, na ktorom sa nemieni zúčastňovať, a preto požiadal o uvoľnenie z funkcie. Jeho odvolanie žiadali opozičné strany Demokrati, SaS a PS.

Ministerstvo životného prostredia podotklo, že Olexa pri výberovom konaní do funkcie predložil aktuálny výpis z registra trestov, ktorý neobsahoval žiaden záznam, čím splnil podmienku bezúhonnosti.

„Ak bol Olexa v minulosti uznaný vinným z prečinu pytliactva, informácia o tom sa môže nachádzať iba v odpise registra trestov, ktorým však MŽP nedisponuje, ani nemôže disponovať,“ ozrejmil envirorezort.

Odpisy z registra trestov si môžu vyžiadať na účely trestného konania iba orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a súdy.

Ministerstvo zároveň dodalo, že vyhlási na pozície riaditeľov správ TANAP-u a Národného parku Nízke Tatry riadne výberové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť každý záujemca podľa zverejnených kritérií. „O konkrétnom termíne vyhlásenia výberového konania budeme informovať na webovej stránke ministerstva,“ uviedlo.

O čo ide

Mimoparlamentná opozičná strana Demokrati vo štvrtok vyzvala ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby Petra Olexu z funkcie okamžite odvolal a za svoju nomináciu sa verejne ospravedlnil. Olexa podľa experta strany na životné prostredie Michala Kiču neponúkol verejnosti žiadnu víziu rozvoja TANAP-u. Prichádza s kontroverznými návrhmi, ako napríklad chov losov či budovanie parkovacích miest, poznamenal.

„Peter Olexa by mohol povedať, či považuje za normálne, že bol na Facebooku členom stránky ‚Zj*b ochranára, zachrániš človeka‘,“ upozornil bývalý štátny tajomník envirorezortu za ministra Jána Budaja.

„Jeho jedinými predpokladmi na výkon práce sú, že kandidoval za Tarabovu stranu Život a susedstvo so štátnym tajomníkom rezortu Filipom Kuffom. Peter Olexa neponúkol verejnosti žiadnu víziu rozvoja TANAP-u,“ pokračuje Kiča s dôvetkom, že Olexa nebol v ochrane prírody známy.

Kiča tvrdí, že funkcionár pri výberovom konaní zatajil, že je odsúdený za pytliactvo. Značí to podľa neho o jeho morálnej nevyzretosti. Vníma to ako fatálne zlyhanie Tarabu. „Ten je buď naozaj totálne neschopný, keďže si nedokáže ani len preveriť minulosť svojich nominantov, alebo o tom vedel, a teda je to prejav absolútnej arogancie,“ povedal Kiča.

Hlina: Bol to výsmech poctivým ochrancom prírody

K téme sa vyjadril aj poslanec za SaS. „Tento človek nemal jediný osobnostný ani profesijný predpoklad viesť túto inštitúciu. Bol to výsmech všetkým poctivým ochrancom prírody a celej slovenskej verejnosti. Zotrvanie tohto človeka vo vedení TANAP-u bolo pre nás absolútne neospravedlniteľné a neprijateľné,“ uviedol člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Alojz Hlina.

Ďalšie dôvody, pre ktoré mal byť Peter Olexa odvolaný, súviseli podľa Alojza Hlinu aj s tým, že Olexa nemá žiadne reálne skúsenosti s ochranou prírody a uspel vo výberovom konaní, ktoré nebolo verejné. „Ide jednoznačne o netransparentnú a do očí bijúcu politickú nomináciu, keďže pán Olexa v minulosti kandidoval za stranu Tomáša Tarabu,“ doplnil Hlina.

Podľa PS je to diskvalifikačné 

So stanoviskom prišiel aj europoslanec za Progresívne Slovensko (PS) Martin Hojsík. „Viete si predstaviť, že sa riaditeľom národného parku stane pytliak? Znie to absurdne, no na Slovensku je to realita,“ napísal.

„Nový riaditeľ TANAPu, pán Olexa, totižto zastrelil vlka mimo sezóny (v tom čase bolo na vlka možné aj poľovať), zamrazil si ho, a neskôr sa ho snažil priznať ako úlovok v nasledujúcej sezóne… Pán Olexa, odstúpte,“ dodal.

„Olexa vo vzťahu k prírode konal protizákonne. Nielenže usmrtil chráneného živočícha, vlka dravého, ale nechal si aj jeho lebku. Aby si ju doma vystavil. Takéto konanie je v absolútnom rozpore s ochranou prírody, ktorú má v TANAP-e zabezpečovať, a výsmechom verejnosti,“ povedala poslankyňa Tamara Stohlová (PS).

Pripomenula, že pri menovaní Olexu boli výhrady voči jeho biznisu v lesníctve a poľovníctve. Nomináciu Olexu obhajoval štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa, s ktorým sú podľa Stohlovej susedia a poľovnícki kolegovia.

„Zistenie o preukázateľnom pytliačení na vzácneho vlka je pre riaditeľa Olexu diskvalifikačné, preto žiadame jeho odstúpenie. V prípade, že sa k tomuto kroku neodhodlá sám, budeme to žiadať od ministra Tarabu a v prípade potreby k tomu zvoláme aj parlamentný výbor,“ podotkla Stohlová.

Taraba reaguje

K aktuálnej situácii a medializovaným informáciám o tom, že Olexa pred niekoľkými rokmi ulovil vlka mimo lovnej sezóny, za čo bol odsúdený pre prečin pytliactva, sa na sociálnej sieti vyjadril šéf envirorezortu Tomáš Taraba.

„Edko Heger, my ako ministerstvo nemáme odkiaľ vedieť, že niekto pred 14 rokmi zastrelil vlka, pretože my zo zákona môžeme pozerať len výpis z registra trestov, ktorý má tento pán čistý,“ vyjadril sa ku kauze na sociálnej sieti Tomáš Taraba, ktorý príspevok pomenoval názvom „pseudokauza“.

„Plne si stojím za tým, že šéf TANAP-u je ozajstný odborník, ktorý má dobrú víziu pre TANAP,“ tvrdí ďalej Taraba. Dodal však, že Olexovi povedal, že ak nechce byť súčasťou akéhokoľvek politického boja, má rezignovať.

Odsúdili ho, neodvolal sa

Zo súdneho spisu vyplýva, že Olexa nelegálne ulovil vlka dravého ako člen poľovníckeho združenia Čierny Váh so sídlom v Liptovskej Tepličke. Stalo sa to 19. augusta 2012 vo večerných hodinách v poľovníckom revíri tohto združenia v lokalite Mogyla.

V rozpore so zákonom o poľovníctve ulovil legálne držanou zbraňou vlka dravého. Z takto neoprávnene uloveného zvieraťa si navyše ponechal lebku, ktorú vyčistil a potom ju držal v mieste svojho trvalého bydliska, čím porušil zákon, píše sudca.

Súd Olexovi uložil peňažný trest vo výške 300 eur. Pre prípad úmyselného marenia výkonu peňažného trestu uložil i náhradný trest odňatia slobody na dva mesiace.

Uložili mu aj trest prepadnutia veci, konkrétne lebky vlka dravého a zobrali mu zbraň. Olexa sa proti rozsudku neodvolal.


Ďalšie články