Prišiel náhlivo, no už mesiac čaká. Očkovanie Sputnikom je stále vo hviezdach

Už sme na to hádam aj zabudli, no ten prekvapivý podvečerný prílet na košickom letisku odštartoval koaličnú krízu. Expremiér Igor Matovič prvého marca osobne privítal prvých 200-tisíc dávok očkovacej látky Sputnik V. Čo sa však deje s vakcínou, ktorá presne pred mesiacom vyhodila z obežnej dráhy slovenskú vládu?

Igor Matoviè tlaèová konferencia k nákupu vakcíny Sputnik V Tlačová konferencia k nákupu vakcíny Sputnik V. Foto: Jakub Kotian/ TASR

Po prvej desatine dvojmiliónového kontraktu, ktorá prišla začiatkom marca – neprajník azda dodá, že šlo o „návnadu“ – malo v nasledujúcich dodávkach do konca júna doraziť ďalších 1,8 milióna dávok. V marci sme mali obdržať 400-tisíc dávok, po ktorých sa akoby zľahla zem.

Aj počiatočné vášnivé diskusie okolo schvaľovania vakcíny ustali a na problém sa akoby zabudlo – čo dnes ocení najmä jej uvítací výbor. S očkovaním to totiž perspektívne nevyzerá.

Myšiam a morčatám neublížil. Kedy dôjde na ľudí?

Najhlasnejšie sa Sputniku od začiatku vyčítalo politické pozadie, keďže ho mnohí pokladajú za nástroj na rozširovanie geopolitickej moci Ruska. Problematický bol aj fakt, že ho neregistrovala Európska lieková agentúra (EMA).

Druhú výčitku chceli vtedajší premiér a minister zdravotníctva obísť schválením aspoň prostredníctvom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). No keď vysvitlo, že na komplikované, náročné a odborne špecifické procesy preverovania vakcín nemáme dostatočné vedecké kapacity, plány sa rozplynuli približne rovnako rýchlo ako vládne funkcie tejto dvojice politikov.

Testovanie sťažili aj rozdiely medzi európskym a ruským liekopisom. Ruský výrobca napríklad skúma toxicitu na zvieratách.

Chýba dokumentácia, bráni sa ŠÚKL

Paradoxne sme zvládli len tento jediný krok. Myši a morčatá v spoločnosti Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch Sputnik síce prežili, ale k vakcinácii ľudí máme ešte ďaleko. Chýbajú nám ďalšie dva balíky informácií: údaje od výrobcu o bezpečnosti a účinnosti vakcíny a informácie z kontroly zákazníckeho auditu na mieste výroby.

K prvému balíku sa šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová vyjadrila na parlamentnom zdravotníckom výbore 17. marca, keď uviedla, že ŠÚKL nedokáže Sputnik schváliť, pretože obdržal len pätinu potrebnej dokumentácie. Ruská strana vraj ani po viacerých výzvach chýbajúce dokumenty neposlala.

Baťová sa údajne pokúsila spojiť so štátmi, ktoré očkovanie Sputnikom schválili a chcela od nich potrebné informácie. Vysvitlo, že žiaden zo štátov, kde Sputnikom veselo očkujú, nezverejnil databázu o vedľajších účinkoch.

Štátneho ústavu sme sa preto opýtali, či odporučí ministerstvu zdravotníctva vakcináciu Sputnikom aj v prípade, že nakoniec neobdrží od ruskej strany zoznam nežiaducich účinkov.

„ŠÚKL dodal stanovisko k vakcíne Sputnik V ministerstvu zdravotníctva, ktoré rozhoduje o použití neregistrovaných liekov, vrátane tejto vakcíny na Slovensku,“ znela vyhýbavá odpoveď ústavu. 

Z počínania rezortu zas vyplýva, že schválenie očkovacej látky nie je na programe dňa. Spoliehať sa na to, že Slováci sú len pomalí a predbehne nás EMA, nemá zmysel. Rovnaké údaje chýbajú aj európskej inštitúcii. Posudzovanie Sputnika sa bude vliecť, pokým sa Rusi o údaje nepodelia.

Audit sa konal, výsledky sú neznáme

Tretí krok, teda kontrola sterilnej výroby vakcíny v ruských farmaceutických firmách, ukončili slovenskí kontrolóri minulý týždeň.

Kontrolovali sa výrobné linky a postupy, hygiena vo všetkých priestoroch či zamestnanci. ŠÚKL odovzdal ministerstvu zdravotníctva podrobnú správu o vykonaných skúškach, aj o záveroch z kontroly. Rezort to potvrdil, so schvaľovaním vakcinácie sa však neponáhľa.

„Ministerstvu zdravotníctva bola doručená informácia od ŠÚKL, ktorá je však jednou časťou dokumentov. Momentálne ešte nie sú ukončené všetky potrebné laboratórne testy. V nadväznosti na ich ukončenie budeme komplexne informovať,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Rezortu sme sa opýtali, či vydá povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku a začne vakcináciu Sputnikom aj bez odobrenia zo strany ŠÚKL. Odpovedi sa ministerstvo vyhlo.

Zdá sa teda, že aj keby audit dopadol dobre, stále sa bude čakať na zvyšok dokumentácie o bezpečnosti a vedľajších účinkoch Sputnika.

Dva milióny prídu. No zostanú v skladoch

Kontroverzná téma ruskej vakcíny sa z verejného diskurzu pomaly vytráca. Občas si na ňu niekto spomenie, ale je zahalená rúškom tajomstva. Žiadne teatrálne vítanie na letisku ani statusy z Flightradar24.

Ministerstvo pre Štandard potvrdilo, že dodávky Sputnika budú pokračovať a Slovensko by dokopy malo obdržať zakontrahované dva milióny dávok. Nejde to však podľa plánov. Sľúbených 400-tisíc dávok v marci neprišlo.

„Momentálne sa na Slovensku nachádza prvých 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V a očakávame ďalšie dodávky tejto vakcíny. Má ísť o 400-tisíc dávok pre zaočkovanie 200-tisíc ľudí,“ povedala Eliášová.

Kedy a či vôbec sa Slováci Sputnika dočkajú, nevedno. Zatiaľ nie je známa ani stratégia ministerstva po tom, čo sa milióny kusov tejto očkovacej látky nazhromaždia v skladoch.