V Liptovskom Hrádku sa búria. Ľudia chcú zastávky pre rýchliky

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Obyvatelia mesta, ale aj okolitých obcí podpisujú petíciu. Ich cieľom je, aby v železničnej stanici mesta stávali rýchliky na trase Košice – Bratislava a Bratislava – Prešov.

V-expresnych-vlakoch-Ex-602-a-Ex-609-si-cestujuci-mozu-nechat-zmerat-krvy-tlak-a-cholesterol-1024x640-1 Ilustračný obrázok. Foto: ZSSK

„Nakoľko mesto nemá v kompetencii riešenie dopravy, petícia prišla ako občianska iniciatíva seniorov nášho mesta v zastúpení petičného výboru,“ uviedol pre Žilinský Štandard prednosta mestského úradu Ján Kazár.

Dôvodov je viacero. Obyvatelia Liptovského Hrádku a priľahlých obcí musia najskôr cestovať do Liptovského Mikuláša, kde môžu nasadnúť na rýchlik. Prednosta však vidí hlavný problém v tom, že rýchlik na stanici v Liptovskom Mikuláši čaká z technických dôvodov niekedy aj hodinu, čo spôsobuje ľuďom nepríjemnosti. Expresy z Bratislavy do Košíc a späť nezastavujú v Liptovskom Hrádku od roku 2022.

O vyjadrenie sme požiadali aj Železničnú spoločnosť Slovensko. Zaujímalo nás, čo je hlavným faktorom, ktorý určuje, či budú rýchliky v stanici stáť alebo nie.

„V tomto prípade je rozhodujúcim faktorom zrýchlenie diaľkových vlakov pre cestujúcich na dlhšie vzdialenosti. Aby rýchliky mohli jazdiť rýchlejšie, vynechala spoločnosť niektoré menšie stanice, ktoré sú však obslúžené regionálnymi a prímestskými linkami. Pri rozhodovaní o zastavení vlakov diaľkovej dopravy v tej-ktorej stanici zohráva úlohu aj to, koľko cestujúcich využíva danú stanicu na nástup a výstup,“ uviedol Dominik Drevický z odboru komunikácie.

Podľa jeho slov sa ŽSSK riadi princípmi Plánu dopravnej obslužnosti pre železničnú osobnú dopravu, ktoré vypracovala spoločnosť s ministerstvami dopravy a financií. Situácia by sa teda zmenila, ak by sa preukázalo, že expresné vlaky na tejto trase by využívalo viacero ľudí.

„Grafikon vlakovej dopravy sa pravidelne aktualizuje v rámci pravidelných aj mimoriadnych zmien,“ dodal Drevický. So svojimi požiadavkami sa musia ľudia obrátiť na ministerstvo dopravy, ktoré je akcionárom ŽSSK.

Pokiaľ by rýchliky v meste stáli, cesta z Bratislavy do Košíc by sa pre mnohých cestujúcich predĺžila. Takúto zmenu však zatiaľ neavizovalo ani ministerstvo dopravy, ani ŽSSK.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok