Ukážka solidarity: Dedinčania pomáhali hasiť rodinný dom, teraz zbierajú pre rodinu peniaze

NOVOŤ – Nešťastie postihlo rodinu Pilšákových v obci Novoť, ktorým dosiaľ z neznámych príčin požiar zachvátil stodolu a neskôr aj ich vlastný dom. Obyvatelia oravskej obce však nestratili duchaprítomnosť a požiar hasili takmer celú noc. V duchu spolupatričnosti a solidarity sa teraz snažia fyzicky aj finančne pomôcť svojim susedom.

Požiar v obci Novoť V obci Novoť hasili dobrovoľníci aj profesionáli. Foto: Dušan Jendrašík

Oheň spozorovali v stodole pri rodinnom dome 13. januára okolo 18:00. Podľa starostu obce Dušana Jendrašíka boli pri plameňoch ako prví dobrovoľní hasiči z obce, pridali sa však aj dobrovoľní hasiči z okolitých dedín. Hasiť prišli aj profesionálni hasiči z Námestova s dvoma kusmi techniky.

Požiar sa postupne rozšíril na rodinný dom, pričom zasiahol najmä strechu a podkrovie. Podľa starostu bojovali hasiči s plameňmi do 1:00 hod., pričom dohasenie trvalo až do včasného rána.

„V nedeľu sa začalo s odstraňovaním následkov, kedy sa množstvo ľudí z dediny samo zmobilizovalo a prišlo pomôcť aj s ťažkou technikou. V našej obci je tiež iniciatíva, ktorá zbiera pre túto rodinu peniaze. Obec pripravila miesta v kostole, obecnom úrade a obchodoch, kam môžu ľudia vložiť svoje peniaze. U nás v dedine je takáto pomoc zo strany ľudí automatická,“ dodal pre Žilinský Štandard s hrdosťou v hlase starosta Jendrašík.

Staršiemu manželskému páru, ktorý v dome žije, sa nič nestalo. Obec im ponúkla náhradné bývanie, no pár sa rozhodol nasťahovať k rodine. Požiar totižto poškodil dom natoľko, že momentálne je neobývateľný. Plamene zároveň usmrtili 3 kusy dobytka, ktoré patrili rodine.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok