Rekreačná zóna v priemyselnom parku Valaliky ponúkne lávky, altánky, cyklochodník, úle a mnoho ďalšieho

KOŠICE – Súčasťou priemyselného parku Valaliky bude rekreačná zóna s voľným vstupom. Zhotoviteľ v nej avizuje cyklistický chodník, altánky, lavičky či lávky cez potok. Zeleň by okrem ľudí mala pritiahnuť aj vtáctvo a ďalšie živočíchy. Vyhlásili tiež súťaž na regionálne centrum služieb.

Prekládka Valalického kanála Prekládka Valalického kanála. Foto: Valaliky Industrial Park

Rekreačná zóna sa bude nachádzať v „zelenom páse“ medzi areálom Volvo a obcou Valaliky, v blízkosti preloženého Valalického kanála,“ priblížil konateľ Valaliky Industrial Park Miloslav Durec. Zóna je podľa jeho slov lokalizovaná pozdĺž celého územia budúceho závodu vedľa obcí Valaliky a Geča a jej priemerná šírka je 150 metrov.

Prím budú hrať miestne dreviny

„Momentálne sa pripravuje štúdia revitalizácie Valalického kanála a projekt rekreačnej zóny sa bude spracovávať následne. Od závodu Volvo bude oddelená protihlukovými valmi, ktoré budú zatrávnené domácimi druhmi tráv a bylín. Pri všetkých sadových úpravách má Park povinnosť uprednostniť výsadbu miestnych druhov drevín a krovín,“ zdôraznil pre Košický Štandard orientáciu na prirodzenú zeleň.

Presná výmera rekreačnej zóny bude vychádzať z vypracovanej projektovej dokumentácie, očakáva sa však rozloha cca 50 ha. „Projekt rekreačnej zóny bude zakomponovaný aj do projektu náhradnej výsadby, ktorá je plánovaná na cca 25 ha,“ dodal Miloslav Durec.

Inštalujú lavičky i osvetlenie, vznikne priestor pre včelie úle

Čo všetko bude súčasťou rekreačnej zóny a čo tam budú môcť ľudia vidieť a využiť? Ako už bolo spomenuté, „v rekreačnej zóne sa plánuje výsadba zelene rôznych lokálnych druhov drevín a krov, výstavba cyklistického chodníka a chodníka pre peších, lávok cez potok, ale aj altánkov a lavičiek na sedenie. Vznikne priestor pre osadenie včelích úľov, vybuduje sa verejné osvetlenie, osadia sa smetné nádoby a podobne,“ priblížil konateľ spoločnosti.

„Súčasťou revitalizácie Valalického kanála bude tiež mokraď s rozlohou minimálne 200 m2. Po dohode s vlastníkmi a správcami pribudnú v rámci zmierňujúcich opatrení aj nové hniezdne búdky a nové hniezdne podložky, ktoré sa budú monitorovať.“ Zhotoviteľ počíta aj s tým, že zóna pritiahne zeleňou živočíchy. „Navrhovaná výsadba vysokej a nízkej zelene a brehy Valalického kanála môžu byť využité miestnym vtáctvom pre život a hniezdenie. Zároveň tu budú vytvorené nové biotopy v rozlohe 5 ha, a tým aj podmienky pre pôvodné aj nové rastliny a živočíšne druhy,“ uviedol konateľ Valaliky Industrial Park Miloslav Durec.

Povedú sem cesta, chodník a cyklochodník

Keďže správcom zóny bude obec, rozhodnutie, či sem vpustí i ľudí s domácimi miláčikmi, bude v jej kompetencii. Ako Miloslav Durec informoval, rekreačná zóna by vzhľadom na plošné parametre mala byť voľne prístupná; ak inak nerozhodne obec, ktorá bude jej správcom.

„Do zóny bude zabezpečený prístup cyklochodníkom a chodníkom pre peších cez jednokoľajné priecestie so zabezpečovacím zariadením na Hlinnej ulici, ale aj cestnou komunikáciou s chodníkom cez jednokoľajné priecestie so zabezpečovacím zariadením na Športovej ulici.“

Vyrastie regionálne centrum služieb

Ako informovala TASR, spoločnosť Valaliky Industrial Park vyhlásila dvojkolovú architektonickú súťaž na návrh Regionálneho strediska občianskej vybavenosti. V rozpočte má naňho 40 miliónov eur. Centrum bude integrovať funkcie vzdelávania, kultúry, športu a služieb a bude tam krajinársky, urbanisticky a architektonicky riešených 40 000 štvorcových metrov. Z toho zastavaných bude 10 000 m2, zvyšných 30 000 bude predstavovať spevnené plochy, parky a vonkajšie športoviská.

V stredisku budú podľa spoločnosti vzdelávacie zariadenie pre potreby automobilky, športovo-rekreačné zariadenie s fitnescentrom, menším bazénom a wellness, aj gastrozóna. Budú tam tiež hasičská a policajná stanica, miesto by mali nájsť takisto klientské centrum a zdravotnícke zariadenie s rýchlou zdravotnou službou. Pamätá sa tiež na obchodné prevádzky. Bezbariérové stredisko by malo začať fungovať v roku 2026. Predpokladaná lehota na vyhodnotenie súťaže po ukončení druhého kola, do ktorého postúpia tri najhodnotnejšie návrhy, je desiaty máj.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok