Americký ExxonMobil žaluje akcionárov. Za klimatický aktivizmus a pokusy prevychovať biznis

Nestáva sa často, aby korporácia zažalovala vlastných akcionárov. Americký ropný gigant ExxonMobil mal na tento krajný krok dobrý dôvod. Dvoch menších akcionárov obviňuje, že presadzujú extrémny klimatický aktivizmus. A pokúšajú sa aj za cenu strát „zmenšiť“ spoločnosť, do ktorej investovali.

Snímka obrazovky 2024-01-22 o 19.08.30 Šéf finančnej skupiny BlackRock Larry Fink. Foto: Facebook/Larry Fink.

Zrážka ExxonMobile s akcionármi je v istom zmysle konfliktom starého sveta s tým novým, akože pokrokovým a aktivistickým. Korporácia z Texasu, bašty konzervatívcov, je poslednou „Big Oil“ spoločnosťou, ktorá ešte nepokľakla pred zelenou palicou. Teda pred novými oligarchami. A pred ich pokusmi prevychovať svet – vrátane súkromného podnikania – podľa vlastných šablón a záujmov.

ExxonMobil chce súdnou cestou zabrániť dvom malým aktivistickým akcionárom (Follow This a Arjuna Capital), aby na valnom zhromaždení predložili návrh na radikálne znižovanie emisného profilu firmy. Tvrdí, že akcionári už takýto návrh zamietli a pokusy tlačiť na prelomenie rozhodnutia nemajú obchodný, ale ideologický motív. ExonMobil ich obviňuje, že chcú celkom zámerne poškodiť firmu, ktorej podnikanie sa im nepáči.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.