Mŕtvy kôň v obci: Ľudia vinia farára, ktorý obvinenia považuje za nezmysel

LIPTOVSKÁ PORÚBKA – Niekoľko ľudí v obci pobúrili fotografie mŕtveho koňa ležiaceho v snehu. Zviera patrilo miestnemu farárovi. Svedkovia tvrdia, že kôň zomieral v bolestiach, zatiaľ čo jeho majiteľ bol na bohoslužbe. O situáciu sa zaujíma Sloboda zvierat, Regionálna veterinárna správa. Podľa farára sa ľudia priživujú na jeho tragédii a robia z neho tyrana.

Kone v zime Podľa nášho zdroja boli kone (aj žriebätá) vonku aj pri teplote -20 stupňov Celzia. Fotografia vznikla ešte 13. decembra 2023. Foto: archív ŽŠ

Všetko sa začalo fotografiami, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach. Na nich je vidieť mŕtveho koňa a kaluže krvi na zasneženom pozemku. Podľa miestnych patria kone evanjelickému farárovi, ktorý vraj zanedbáva svoje povinnosti a o zvieratá sa nestará. Farár to vidí inak. Svoje zvieratá má rád a kritiku ľudí považuje za absurdnú.

„Koník sa pravdepodobne pošmykol na ľade a utrpel vnútorné poranenia. Ja som ho našla v nedeľu ráno. Ešte žil. Musel tam však ležať dlho, pretože už bola na ňom námraza. Kontaktovala som farára, ale ten mal bohoslužby. Vraj niekoho pošle. Koník tam však ležal až do pondelka rána, kedy ho zobrala kafilérna služba,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard žena z obce.

Kobyla zahynula tým, že sa pošmykla na ľade a narazila si pysk. Pomôcť sa jej už nedalo. Foto: Facebook

Na vyjadrenie sme sa opýtali aj starostky obce. „O situácii viem, pretože ma kontaktovala Slobodu zvierat aj Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Volala som aj s našim pánom farárom, ktorý mi priblížil priebeh udalostí. Chov povoľuje práve spomínaná veterinárna správa. Obec ako taká neeviduje v tejto veci žiadne podnety ani sťažnosti zo strany občanov,“ uviedla starostka Jana Gazdičová.

Podľa farára nejde o týranie, ale o rodinnú tragédiu. „Kobylku, ktorá nám uhynula, sme mali radi. Nešťastne sa pošmykla a narazila si pysk, čo viedlo k tomu, že tam zomrela. Ja ako kňaz mám veľa vecí na starosti a nebol som vtedy, bohužiaľ, na mieste. Určite tie kone nebijem, poctivo sa o ne starám a ich chov som konzultoval s odbornými chovateľmi a jazdcami,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard evanjelický farár v obci Michal Belanji. Reaguje tým na kritiku, že kone chová v mraze a nevhodných podmienkach.

Prípad mŕtveho koňa rieši Sloboda zvierat aj Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Liptovský Mikuláš. „Bola vykonaná fyzická kontrola na mieste, kde boli skontrolované chovné podmienky koní ako aj odstránenie uhynutého koňa (v čase kontroly sa tam už nenachádzal). Momentálne ešte prebieha dokumentačná kontrola zvierat ako aj odstránenia kadáveru, prípad nie je ukončený a je štádiu šetrenia,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard riaditeľ RVPS Ján Stupka.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok