Dohoda o tranzite plynu cez Ukrajinu je ohrozená. Slovensko nemá voči Rusku rovnaké výhrady ako Kyjev, tvrdí Fico

Predseda vlády SR Robert Fico sa stretol v Užhorode s ukrajinským premiérom Denysom Šmyha¾om Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico sa stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom počas jeho návštevy v Užhorode 24. januára 2024. Foto: TASR/Úrad vlády SR

Predseda slovenskej vlády Robert Fico ešte v stredu informoval, že s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom pri Užhorode rokoval aj o pokračovaní tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu na naše územie. Kyjev však onedlho poprel, že je pripravený opätovne prerokovať kľúčovú dohodu s Ruskom, ktorej platnosť vyprší koncom tohto roka. Možnosť, ako zabezpečiť pokračovanie tranzitu plynu na Slovensko, však podľa plynárov existuje.

„Vznikla dohoda, že pravdepodobne tranzit ruského plynu cez Ukrajinu bude pokračovať, čo je vynikajúca správa,“ uviedol premiér Robert Fico vo videu, ktoré uverejnil na svojom Facebooku bezprostredne po stredajšom stretnutí so šéfom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom.

Úrad ukrajinského premiéra však tvrdenie Fica vyvrátil. „Postoj ukrajinskej strany je jednoznačný: zmluva o tranzite vyprší na konci roka. Nebudeme hovoriť s Rusmi a ani predlžovať zmluvu,“ povedal pre Bloomberg tlačový odbor ukrajinského premiéra Šmyhaľa.

„Mám rešpekt voči pánovi premiérovi Šmyhaľovi, ale predpokladám, že nie je v politike taký obratný, ako som ja, a odporúčam každému politikovi, že ak o niečom nechce hovoriť, aby o tom nehovoril,“ reagoval Fico na otázku novinárov v súvislosti so stanoviskom úradu ukrajinského premiéra.

Predseda Slovenskej vlády vyjadril pochopenie voči rozhodnutiu Ukrajinu nepodpísať s ruským Gazpromom zmluvu, avšak podľa jeho slov Slovensko nemá voči dovozu ruského plynu rovnaké politické výhrady ako Kyjev. „Ak sa nájde nejaké riešenie na tranzit, ktoré zabezpečí Ukrajine tranzitné poplatky, ja to privítam. Toto bolo predmetom rozhovorov medzi mnou a pánom Šmyhaľom,“ potvrdil svoje predchádzajúce slová Fico.

Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu je podľa plynárov možný aj po roku 2024


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami