Fico na stretnutí s kancelárom Schulzom otvoril otázku vyňatia Hambálka zo sankčného zoznamu

Snímka obrazovky 2022-08-15 o 19.27.44 Jozef Hambálek. Foto: Facebook

Na štvrtkovej tlačovej besede sa Robert Fico dostal aj k otázke sankčných zoznamov Európskej únie. Povedal, že na stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v stredu diskutoval o vyškrtnutí Jozefa Hambálka zo sankčného zoznamu. Podľa premiéra Roberta Fica má každý občan Slovenskej republiky právo nebyť bezdôvodne prenasledovaný.

Šéfa Nočných vlkov na Slovensku Hambálka na zoznam zaradili pre údajnú podporu ruskej invázie na Ukrajinu. V zdôvodnení sa uvádza, že bol „napojený na ruského prezidenta Vladimíra Putina a ďalších zástupcov ruskej vlády“. Takisto mal budovať európske ústredie takzvaných Nočných vlkov na bývalej vojenskej základni na Slovensku, pričom použil vyradené vojenské vybavenie vrátane tankov. Zablokovali mu majetok, súčasne dostal zákaz cestovať po krajinách Únie.

Podľa Fica mal Jozef Hambálek len rád motorky. Celá kauza podľa neho vznikla iba v dôsledku iniciatívy vtedajšieho ministra zahraničných vecí, dnes prezidentského kandidáta, Ivana Korčoka, ktorý navrhol pridanie Hambálkovho mena na sankčný zoznam. „Zničilo mu to život,“ dodal premiér.

Poukázal na to, že Hambálka zadržali, keď išiel do Čiech, a to práve z dôvodu, že bol na sankčnom zozname. Fico ďalej tvrdil, že Hambálkovi zničili biznis, vypli mu plyn i elektrinu, zastavili mu karty. „Povedzte mi, čo ten Hambálek urobil?,“ pýtal sa premiér Fico. „Veď takto sa nesprávame k masovým vrahom, a nie k človeku, ktorý jazdí na motorkách,“ dodal.

Nezastáva názor, že Hambálek spravil niečo, čo by poškodzovalo záujmy Slovenska, a podotkol, že ho nenechá „upáliť“. Podľa predsedu vlády je nevídané, aby bol občan Slovenska a občan z Európskej únie na sankčnom zozname za to, že „rád jazdí na motorkách“.

Danej téme sa plánujú naďalej venovať, Fico sa vyjadril, že Scholzovi predložil argumenty a pokyny smerovali i slovenskej veľvyslankyni pri Európskej únii. Tá by mala rokovať s príslušným oddelením, ktoré patrí pod vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Joseph Borell, lebo daná vec patrí „nazvime to tomu európskemu ministrovi zahraničných vecí“. 

Ďalej Fico podotkol, že veľa o tejto téme hovorili pri návšteve Maďarska, pretože na sankčnom zozname Európskej únie „sú mená, ktoré tam nemajú čo robiť“. Dodal, že budú sledovať, ako sa s ich námietkami vysporiada Európska komisia. „Ak vláda Slovenskej republiky, krajiny, ktorá je členským štátom Európskej únie, si neželá, aby bol jej občan na sankčnom zozname, lebo tam nemá čo robiť, tak ja očakávam od Európskej únie rešpekt k vláde SR,“ povedal.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) dodal, že „aj páchateľa trestnej činnosti musí lekár ošetriť“.

Zaradenie Jozefa Hambálka na sankčný zoznam ako prvý otvoril autor denníka Štandard Marek Maďarič:

(lh, sita)


Ďalšie články