Odišla významná osobnosť: Marián Pitka vtlačil mnohým architektonickým skvostom svoju pečať

PREŠOV – V prešovskom dome smútku sa v piatok napoludnie najbližší, kolegovia, priatelia a študenti rozlúčili s uznávaným a výnimočným architektom Mariánom Pitkom. Zomrel v stredu 24. januára vo veku 61 rokov.

Architekt Pitka Obec architektov je chudobnejšia o vynikajúceho kolegu z Prešova Mariána Pitku. Foto: fcb KG Prešov/funus,sk

Architekti podľa archinfo.sk charakterizovali Pitka ako hrdého Prešovčana, dobrého kamaráta, familiárneho chlapíka, milovníka hôr, hudby, invenčného architekta, ale v prvom rade dobrého človeka.

V začiatkoch svojej praxe spolu s architektmi Albertom Rybarčákom a Jozefom Troligom získal Marián Pitka hlavnú cenu na medzinárodnej súťaži za návrh divadla Playhouse v holandskej metropole Amsterdam, a neskôr čestné uznanie Good Design Competition v súťaži na dostavbu niekdajšej klenotníckej štvrte v druhom najväčšom anglickom v meste Birmingham.

Jeho pečať, i pečať jeho kolegu Karola Gregora, nesú budovy Národnej banky (NB) v Košiciach a v Poprade. Práve košickú pobočku NBS vyhlásili svojho času za Stavbu roka 1996. 

Posledný projekt, ktorému sa Pitka a Gregor venovali, bola rekonštrukcia Krajskej galérie v Prešove. Osobitý architekt bol tiež autorom špecifických rodinných domov a interiérov. Marián Pitka pôsobil aj ako pedagóg Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.

Slovenská obec architektov vníma skon Mariána Pitku (†61) o to ťažšie, že v roku 2017 navždy odišiel rovnako architekt z Prešova Albert Rybarčák (†59).


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok