Zalužnyj zlyhal pri protiofenzíve. Zelenskyj čaká na vhodnú chvíľu na jeho výmenu, píše Financial Times

zalužnyj Valerij Zalužnyj. Reprofoto: Twitter

Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj čoskoro skončí vo svojej funkcii. Prezident Volodymyr Zelenskyj však vyčkáva na vhodnejšiu chvíľu, aby sa uskutočnila zmena bez zvýšenej pozornosti médií. Nezhody generála s hlavou štátu pramenia zo zlyhania minuloročnej protiofenzívy.

Najvyšší generál ukrajinskej armády a veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj čoskoro vo svojej funkcii skončí. Odvolanie však nepríde hneď. Prezident Volodymyr Zelenskyj čaká na vhodnejšiu príležitosť, keď opadne záujem médií, ako píše denník Financial Times.

Napätie medzi ukrajinským prezidentom a generálom objavilo po tom, čo Kyjev na fronte nenaplnil vytýčené ciele protiofenzívy v priebehu minulého roka. Informácie o odvolaní Zalužného sa začali objavovať už v pondelok, Zelenského hovorca ich vtedy poprel.

Teraz pravdepodobne padlo definitívne rozhodnutie, Zalužnyj navyše odmietol Zelenského ponuku na pozíciu poradcu pre obranu. Podľa niektorých zdrojov si zálusk na pozíciu vrchného veliteľa ozbrojených síl robí šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov.


Ďalšie články