Známy fastfood zatvára svoje prevádzky v Bratislave. Karty však zamieša čoskoro nový hráč na trhu

BRATISLAVA – Prevádzky rýchleho občerstvenia sa tešia celosvetovo veľkej popularite, čo určite súvisí aj s meniacim sa životným štýlom. Výnimkou nie je ani trh v našom hlavnom meste. S rastúcim dopytom však silnie aj konkurenčné prostredie, čo nie každý hráč ustojí bez ujmy. Nateraz to vyzerá tak, že Subway u nás skladá zbrane.

Subway ruší na Slovensku predajne Ilustračná foto: Getty Images

Subway je nesporne svetový hráč na gastro trhu. Fastfood funguje vo viac ako sto krajinách po celom svete, kde prevádzkuje vyše 37-tisíc reštaurácií. Je tiež franšízou.

História fastfoodového gigantu siaha do roku 1965 do mesta Bridgeport v štáte Connecticut. Len 17-ročný Fred DeLuca si potreboval zarobiť na školné a nápad bol na svete. S pomocou kapitálu od priateľa založil rodinný podnik.

Subway má však problémy, a to už dlhšiu dobu a nielen na Slovensku. V rokoch 2015 až 2021 zatvorili okolo 6-tisíc prevádzok po celom svete. Ako informoval magazín Forbes, v lete minulého roku spoločnosť zmenila majiteľa. Akvizíciou v hodnote 9,6 miliardy dolárov sa značka dostala do rúk spoločnosti Roark.

Na slovenský trh vstúpil Subway v roku 2009. Celkovo mal u nás 20 prevádzok. Po bagete tejto značky ste mohli okrem Bratislavy siahnuť aj v Trenčíne, Nitre, Trnave či Košiciach. Najviac pobočiek, svojho času až 13, bolo v našom hlavnom meste. Ich počet sa však radikálne zúžil.

Dnes si už milovníci bagety šitej na mieru prídu na svoje len v Avione, kde je posledná otvorená prevádzka. V uplynulých dňoch sa so zákazníkmi rozlúčil aj obľúbený Subway na Hodžovom námestí. „Zatvárame. Ďakujeme vám za roky priazne. Uvidíme sa čoskoro,“ informuje nápis na dverách.

Jeden končí, druhý začína

Konkurencia na trhu, kde dominujú značky ako McDonald’s, Burger king či KFC sa týmto krokom na istý čas zmenší. Tento stav by sa však mohol čoskoro zmeniť. Na Slovensko mieri nový fastfoodový gigant. Spoločnosť Monterock International, ktorá stojí za značkou Five Guys, už informovala o zisku povolení na otvorenie reštaurácií v strednej a východnej Európe.

Brány fastfood otvorí okrem Slovenska aj v Rakúsku, Česku, Poľsku a Maďarsku. Informoval o tom portál Aktuality. Značka je známa okrem svojich typických hamburgerov aj ponukou hot-dogov a mliečnych koktejlov. Kedy presne uzrie svetlo sveta prevádzka v Bratislave, ešte nie je presne známe.