Blamáž pre opozíciu. Na odvolávanie Šimkovičovej predložila málo podpisov. Išlo o administratívny omyl, tvrdia progresívci

356237727_740478961420081_3737589834308895365_n Z ľavej strany: Beáta Jurík, Zora Jaurová, Michal Šimečka a Lucia Plaváková. Foto: Facebook

Mal to byť ďalší tlak na ďalšieho ministra a je z toho blamáž pre opozíciu. Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas) nezvolá mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Pod návrhom opozičných strán Progresívne Slovensko a SaS je podľa neho len 28 podpisov, pričom potrebných je 30. Podľa PS išlo o administratívny omyl.

Ešte koncom minulého týždňa progresívci stupňovali tlak na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, tému chceli z internetu a námestí preniesť do parlamentu. Napokon ale predviedli blamáž. Nemali totiž dosť poslancov na jej odvolávanie:

„Každý poslanec v parlamente by mal vedieť, že návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi musí zo zákona obsahovať minimálne 30 podpisov poslancov. A keďže ani cez víkend neprišiel návrh, ktorý by to spĺňal, musím dnes podpísať rozhodnutie, v ktorom konštatujem, že tento opozičný návrh nespĺňa podmienky dané ústavou,“ skonštatoval Pellegrini.

Je to paradox, pretože Progresívne Slovensko má v parlamente 32 poslancov, Sloboda a solidarita 11. Dosť na to, aby schôdzu o ministerke vyvolali. Obe strany sme preto oslovili s otázkou, prečo nedodali dostatok poslancov a nemali dosť podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze.

Ondrej Prostredník (PS) sa pre Štandard vyjadril, že nevie, prečo je na žiadosti o odvolávanie Martiny Šimkovičovej iba 28 podpisov. „Ja som žiadosť podpísal,“ skonštatoval.

Hovorca SaS Ondrej Šprlák uviedol, že SaS dodala maximálny počet prítomných poslancov. „Nič to nemení na fakte, že podanie na odvolávanie Martiny Šimkovičovej podáme opäť a vypočujeme volanie viac ako 180-tisíc občanov, ktorí sa podpísali pod petíciu na jej odvolanie,“ poznamenal hovorca.

Opozičné strany PS a SaS v piatok (2. februára) podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej chceli odvolávať Šimkovičovú z funkcie.

Zhruba o dve hodiny po Pellegriniho vyjadrení progresívci v stanovisku uviedli, že išlo o administratívny omyl. „Smutné je, že Pellegrini sa vytešuje z jedného strateného hárka a točí si o tom videá. Namiesto toho stačilo slušné upozornenie a omyl by bol odstránený, prípadne by sa Pellegrini mohol konečne vyjadriť, či schvaľuje nenávistné prejavy a diletanstvo ministerky Šimkovičovej, ktorú vo funkcii kryje,“ uviedlo PS v stanovisku.

Ministerka kultúry iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

Liberálnym stranám na ministerke prekáža jej rozdeľovanie financií Fondu na podporu umenia a Audiovizuálnemu fondu. Šimkovičová avizovala, že z rozpočtu ministerstva kultúry nepodporí mimovládne organizácie s LGBT agendou.

Rovnako PS a SaS prekážajú aj údajné „diskriminačné a homofóbne vyjadrenia, ktoré rozdeľujú spoločnosť a opäť vytvárajú priestor na popierane základných práv všetkých občanov“, uviedla Zora Jaurová (PS). 

Pri podaní žiadosti na zvolanie mimoriadnej schôdze uviedla Mária Kolíková (SaS), že Slovensko „nemôže ignorovať hlas viac ako 180 tisíc ľudí“. Danú internetovú výzvu na odstúpenie Martiny Šimkovičovej podali organizátori výzvy na podateľňu ministerstva kultúry v pondelok.

Za homofóbne vyjadrenia označujú strany PS a SaS aj to, že Šimkovičová kritizovala, že rezort kultúry v minulosti finančne podporil organizáciu Saplinq, ktorá bola partnerskou organizáciou workshopu Dragtivism, ktorý sa v januári konal v Košiciach.

(tasr, lh)


Ďalšie články