Dolinková odvolala úradníčku Bláhovú. Tá tvrdí, že stojí v ceste tomu, aby si Penta vyplatila zisk 176 miliónov eur

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) má nové vedenie. Vláda na návrh ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas) odvolala od utorka z funkcie predsedníčky Renátu Bláhovú. Na post od stredy vymenovala bývalého šéfa rezortu zdravotníctva Michala Palkoviča.

TK Úradu pre doh¾ad nad zdravotnou starostlivosou Renáta Bláhová a Michal Palkovič. Foto: Pavol Zachar/TASR

Renáta Bláhová končí vo funkcii najmä preto, že poslanci v polovici januára prelomili prezidentkino veto a opätovne schválili takzvaný kompetenčný zákon.

Šéfa ÚDZS po novom opäť menuje a odvoláva vláda na návrh ministra zdravotníctva. Pozastaviť účinnosť zákona môže už len ústavný súd.

Prekáža jej nominácia, komunikácia aj kvalifikácia

To Dolinková na utorňajšom rokovaní vlády využila s odôvodnením, že vymenovanie Bláhovej do funkcie bolo politické zadanie vtedajšej vlády. Poukázala na to, že kabinet ju menoval bez výberového procesu. Stalo sa tak v roku 2021 a vo funkcii mala ostať do roku 2026.

Vyčíta jej aj to, že sa nevenovala hospodáreniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorú musel štát opakovane oddlžovať.

„Zároveň nezvládla komunikáciu s kľúčovými subjektmi v oblasti zdravotného poistenia i poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ dodala ministerka.

Úradníčka podľa nej nespĺňa ani zákonom požadované kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie. Poukázala na to, že nemá sedemročnú prax v oblasti zdravotného poistenia, práva, finančného trhu alebo poskytovania zdravotnej starostlivosti, z toho najmenej dva roky praxe v riadiacej, vedeckej alebo pedagogickej funkcii.

Bláhová: Bránime Pente vyplatiť si zisk 170 miliónov eur

Bláhovej funkčné obdobie poznačili najmä ostré strety s poisťovňou Dôvera, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta. Penta podala na ÚDZS aj žalobu.

Bláhová v utorok po svojom odvolaní naznačila, že zámienkou tejto žaloby a tiež jej odvolania je to, že úrad stojí v ceste tomu, aby Dôvera vyplatila akcionárom Penty zisk 176 miliónov eur.

„Zdroje na výplatu takto vysokých ziskov môže ZP Dôvera získať zo zdravotných odvodov a ich výplatu urýchliť prostredníctvom bankového úveru, na ten by však musel dať súhlas práve úrad. Precedens už bol vytvorený v minulosti,“ povedala Bláhová.

Dodala, že v rokoch 2010 až 2020 Dôvera vyplatila svojim akcionárom 550 miliónov eur, pričom za celý tento čas vložila Penta do poisťovne kapitál len 34 miliónov eur.

Dôvera má podľa Bláhovej na účte nerozdelený zisk z minulých rokov taký vysoký aj preto, že každoročne skresľovala hospodársky výsledok a znižovala základ dane o zhruba 15 miliónov eur ročne. Vďaka tomuto kroku poisťovňa platila nižšie dane o zhruba tri milióny eur, tvrdí úrad.

Nič také v pláne nemáme, tvrdí súkromná poisťovňa

Dôvera tvrdí, že Bláhová prekrúca svoje kompetencie. „V právnom štáte si môže legitímne vyplatiť nerozdelený zisk každá legálne fungujúca firma. K takémuto kroku nepotrebuje ani Dôvera, ani Penta súhlas Renáty Bláhovej,“ uvádza poisťovňa.

Zisk vo výške 176 miliónov eur si vraj neplánovala a ani neplánuje vytiahnuť.

„Bláhová sa opakovane dopúšťala najmä voči Dôvere nezákonných krokov, čím zasahovala do slobodnej súťaže na trhu verejného zdravotného poistenia,“ tvrdí poisťovňa s dôvetkom, že predsedníčka ÚDZS nevenovala toľko pozornosti zadlžujúcim sa nemocniciam a VšZP.

„Dôvera dosahuje dlhodobo maržu na úrovni 1 až 2 percentá, čo je veľmi nízka marža vzhľadom na celú škálu činností a rizík, ktoré poisťovňa nesie. Svojou činnosťou najmä v podobe inovácií v prospech pacientov či elektronizáciou zdravotníctva šetrí Dôvera verejnému zdravotníctvu desiatky až stovky miliónov eur ročne,“ tvrdí poisťovňa.

Nahradí ju exminister Palkovič

Bláhovej nástupcom sa stane patológ a exminister zdravotníctva Michal Palkovič. Prostredie dobre pozná, keďže pôsobil ako Bláhovej zástupca a vo funkcii sa osvedčil ako skúsený odborník v oblasti medicíny, ale aj ako kvalitný manažér.

Dolinková ho označila za odborníka. „Je na túto pozíciu odborne najkvalifikovanejšia osoba,“ podotkla. Poukázala na to, že na ÚDZS pôsobí od roku 2005. „Na základe aj odborných znalostí a jeho doterajšieho pôsobenia na pozíciách, ktoré zastával, si myslím, že je to naozaj tá najlepšia nominácia,“ uzavrela.

Michal Palkovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

KDH a PS kritizujú zmenu vo vedení úradu, Bittó Cigániková to víta

Kresťanskí demokrati kritizujú zmeny vo vedení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tiež Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Inštitúcie strácajú podľa ich slov svoju nezávislosť. Vyplýva to z vyjadrení poslancov parlamentu Petra Stachuru a Františka Majerského (obaja KDH) na utorkovej tlačovej konferencii.

Zmeny sú podľa ich slov dôsledkom takzvaného kompetenčného zákona. „Vláda už stratila akékoľvek zábrany. Nepočkala ani na rozhodnutie ústavného súdu, na ktorý sa obrátila prezidentka práve preto, lebo nesúhlasila, ako vláda nastavila menovanie predsedov týchto úradov,“ skonštatoval Stachura.

Poslanci sa pýtajú, či je skutočným dôvodom odvolania Renáty Bláhovej z postu šéfky ÚDZS jej boj proti neprimeranému zisku finančných skupín. Poukázali na možné prepojenie nového šéfa úradu Michala Palkoviča so stranou Smer. Upozornili okrem iného na to, že v roku 2019 bol predsedom komisie „kontroverzného záchrankového tendra“.

Zmenu vo vedení ÚDZS kritizuje aj Progresívne Slovensko (PS). Odvolaním Bláhovej z postu predsedníčky sa podľa poslanca parlamentu Oskara Dvořáka (PS) zavŕšila politizácia úradu. Považuje to za osobný revanš ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas). „Ministerka je v silnom konflikte záujmov, keďže predsedníčka ÚDZS Blahová opakovane poukazovala na ministerkine zvláštne podnikateľské praktiky pri obhliadkach mŕtvych tiel z verejných zdrojov,“ uviedol.

Kompetenčný zákon opätovne skritizovala aj poslankyňa národnej rady Jana Bittó Cigániková (SaS). Zmenu vo vedení ÚDZS víta. „Schválenie kompetenčného zákona, ktorý vedie k priamej závislosti kontrolných orgánov na vláde, považujem za nebezpečný krok. Napriek tomu, ak už k tomuto došlo, výmena nekompetentnej Bláhovej za oveľa schopnejšieho Palkoviča je krok, ktorý má logiku a podporu v zdravotníckom sektore,“ poznamenala na sociálnej sieti.

(tasr, est)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac