Rusko útočilo na Ukrajinu so 64 dronmi a raketami za vyše 400 miliónov dolárov. Obete pribúdajú

Rusko v stredu ráno spustilo ďalší masívny vzdušný útok na Ukrajinu vrátane hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom viaceré tamojšie médiá vrátane agentúry UNIAN a denníka Ukrajinská pravda.

Russia Ukraine War Hasiči pracujú na likvidácii požiaru v bytovom dome po ruskom útoku v Kyjeve na Ukrajine v stredu 7. februára 2024. Foto: TASR/AP

Podľa aktualizovanej bilancie Rusi útočili v súčte so 64 raketami a bezpilotnými lietadlami. Útok stál podľa ukrajinských médií Moskvu vyše 400 miliónov dolárov.

Verejnosť a lokálne autority hlásili ataky na mnohé väčšie mestá, ktoré sa sčasti darilo odrážať systémami protivzdušnej obrany. Tie podľa ukrajinskej strany odrazili 44 cieľov, teda zhruba dve tretiny.

„Ďalší masový útok proti nášmu štátu. Šesť regiónov bolo pod útokom nepriateľa. Všetky naše služby teraz pracujú na prekonaní následkov tohto teroru,“ zdôraznil na svojom Telegrame prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, ktorý nedávno pricestoval do Kyjeva, musel pre rozsiahly útok stráviť dopoludnie v kryte.

V Kyjeve sú štyria mŕtvi

„Výbuchy v meste. Protivzdušná obrana funguje. Zostaňte v krytoch,“ poznamenal starosta hlavného mesta Vitalij Kličko. Zrejme najzávažnejšou škodou v metropole je zásah 18-poschodovej obytnej budovy, pri ktorom zomreli štyri ľudia.

Ráno bolo počuť explózie napríklad aj v Čerkaskej oblasti a Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste. Letectvo uviedlo, že Charkov je terčom balistických zbraní.

Oleh Synehubov vedúci štátnej správy Charkovskej oblasti, informoval, že ruská armáda zasiahla Charkovskú oblasť najmenej štyrikrát.

Terčom sa stalo aj mesto Mykolajiv. Starosta mesta Oleksandr Sienkevyč oznámil, že jeden muž prišiel o život a viacero osôb utrpelo zranenia. V tomto meste na juhu Ukrajiny ruské rakety poškodili najmenej 20 obytných budov. Poškodená je aj energetická infraštruktúra.

V pokoji neostal ani západ krajiny

Problémy neobišli ani západ krajiny. Maxim Kozyckij, gubernátor Ľvovskej oblasti, uviedol, že jedna raketa sa nachádzala aj vo vzdušnom priestore tohto regiónu.

„V Ľvovskej oblasti je riadená strela! Raketa v Ľvovskej oblasti neustále mení svoj kurz. Nech ste kdekoľvek, ukryte sa alebo sa riaďte pravidlom dvoch stien [bezpečnostné pravidlo, podľa ktorého má človek počas útokov medzi sebou a ulicou dve steny bez okien, pozn.red.]“.

Neskôr vedúci vojenskej správy Ľvovskej oblasti oznámil, že došlo k výbuchom v meste Drohobyč, ktoré sa nachádza práve v tomto regióne.

Poplach platil na celom území

V dôsledku útokov sa predtým rozozvučalo varovanie na celom území susednej krajiny.

Ukrajinské letectvo už skôr oznámilo, že niekoľko bombardérov Tu-95 odštartovalo z letiska Olenija v Murmanskej oblasti v Rusku. Úrady na občanov apelovali, aby sledovali hlásenia.

Útoky si v súčte vyžiadali desiatky zranených a minimálne päť obetí. Na finálnu bilanciu si však bude nutné zrejme niekoľko hodín počkať. Článok budeme aktualizovať.

Ruské ministerstvo obrany na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie bezprostredne nereagovalo.