Zalužného nástupca Syrskyj má pripraviť frontový audit. Z milióna mobilizovaných Ukrajincov vraj zatiaľ bojovalo len 300-tisíc

Zelenskyj navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny Veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij (vpravo) a Volodymyr Zelenskyj (v strede). Foto: TASR/AP

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vyhlásil, že od nového veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandra Syrského očakáva audit ukrajinských vojakov. Dôvodom je údajne zistenie, že z jedného milióna mobilizovaných Ukrajincov sa ich na bojových akciách zúčastnilo len 300-tisíc.

„Mobilizovaných bolo okolo jedného milióna ľudí. V skutočnosti však bolo na fronte len 200-tisíc až 300-tisíc vojakov. Ostatní boli veľmi ďaleko od vojny, ale stále existujú,“ povedal Podoľak Zároveň dodal, že musí byť jasné, kto a ako nahradí vojakov, ktorí sú na fronte už takmer dva roky. Syrskyj musí podľa jeho slov rozhodnúť, kde a ako budú nasadení tí vojaci, ktorí boli mobilizovaní.

Podoľak poznamenal, že odteraz budú všetky otázky týkajúce sa personálneho obsadenia Ozbrojených síl Ukrajiny spojené s hlavným veliteľom, a to vrátane výcviku vojakov či prijímania manažérskych rozhodnutí o mobilizácii, rotácii alebo demobilizácii.

„Musíme jasne pochopiť taktiku, pretože rok 2023 nepriniesol výsledky, ktoré sme očakávali v ofenzívnych operáciách. V roku 2024 nemôžeme stagnovať. Musíme vypracovať postupný algoritmus, čo robiť ďalej,“ povedal vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny.

Na nových brancov podľa Zelenského Ukrajina nemá peniaze

Mobilizácia bola jedným z predmetov sporov medzi bývalým veliteľom ozbrojených síl Valerijom Zalužným a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zalužnyj navrhol v roku 2024 zmobilizovať takmer 500-tisíc nováčikov, čo Zelenskyj považoval za nerealistické vzhľadom na nedostatok uniforiem, zbraní a výcvikových zariadení a potenciálne problémy súvisiace s náborom. Prezident vraj verejne povedal, že Ukrajina nemá ani dosť peňazí, aby mohla toľkých nových brancov zaplatiť. 

Spor, ktorý sa netýkal len mobilizácie, nakoniec ukrajinský prezident tento týždeň definitívne ukončil odvolaním Zalužného a vymenovaním Syrského na jeho miesto. Zalužnyj na Telegrame uviedol, že rozhodnutie akceptuje. „Každý sa musí zmeniť a prispôsobiť sa novej realite,“ napísal Zalužnyj a súhlasil s tým, že v čase vojny je „potreba zmeniť prístupy a stratégiu“.

Syrskyj je nechválne známy pre ochotu obetovať svojich vojakov

Oleksander Syrskyj je od augusta 2019 veliteľom ukrajinských pozemných síl. Na začiatku ruskej invázie velil obrane Kyjeva a v septembri 2022 ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti.

Od Zálužného, ktorý má 51 rokov, je Syrskyj starší o sedem rokov. Jednou z jeho zásluh bolo víťazstvo v bitke o obec Moščun v blízkosti ukrajinského hlavného mesta. Rozhodol vtedy o zničení priehrady na rieke Irpiň, čo zabránilo ďalšiemu ruskému postupu. 

„Uvedomili sme si, že majú nad nami prevahu. Urobili sme malý otvor v hornej časti priehrady a využili reliéf krajiny. Zdvihli sme stavidlá a zaplavili sme celú oblasť pred Moščunom, ktorú obsadil nepriateľ,“ uviedol Syrskyj v rozhovore pre Guardian.

„Syrskyj má pôsobivý životopis a je to nepochybne skúsený dôstojník. Hovorí sa mu však aj generál 200 pre jeho ochotu obetovať svojich vojakov. [Náklad-200 je kódové označenie pre lety s mŕtvymi telami vojakov, pozn. red.],“ povedal Hans Petter Midttun z Centra pre obranné stratégie, ktorý v rokoch 2014 až 2018 pôsobil ako nórsky obranný atašé v Kyjeve.

„Často ho opisujú ako dôstojníka, ktorý so sebou nesie sovietske dedičstvo a nemá veľký sklon k reformám. No môže nás prekvapiť,“ dodal Midttun.


Ďalšie články