Michelko: Ak prezidentka napadne zmenu premlčacej lehoty pri znásilnení, sme otvorení vecnej diskusii

Roman Michelko. Foto: Roman Michelko/FB Roman Michelko. Foto: Roman Michelko/FB

Ak prezidentka napadne zmenu premlčacej lehoty pri znásilnení, sme otvorení vecnej diskusii, vyhlásil v relácii RTVS Sobotné dialógy koaličný poslanec Roman Michelko (nominant SNS). O jej skrátení mala koalícia počas prípravy novely vedomosť, robila to však v celom balíku znižovania premlčacích lehôt. „My sme len robili transpozíciu práva,“ vyhlásil Michelko, pričom odkázal na trestné kódexy Nemecka, Rakúska a Česka.

Vládna garnitúra si však podľa predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá neuvedomila, do akej miery môže byť skrátenie premlčacej lehoty pri trestnom čine znásilnenia zneužité.

Jeho diskusný oponent a poslanec hnutia Slovensko Július Jakab vyhlásil, že skrátením lehoty z dvadsať na desať rokov „sa zvýši neobjasnenosť prípadov znásilnenia o sto percent“. Ďalej uviedol, že Európska únia vyvíja tlak na členské štáty, aby zvýšili trvanie premlčacej lehoty pri znásilnení.

Július Jakab. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Opozičný poslanec pripomenul aj výrok koaličného poslanca Richard Glücka (Smeru), ktorý vyhlásil, že „žena si všimne, keď ju znásilnia, a môže to nahlásiť“. Michelko označil vyjadrenie za „nešťastné“.

Čo urobí prezidentka?

Michelko predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová bude schválenú novelu Trestného zákona vetovať. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Prezidentka má viacero možností, rátame s tým, že vráti zákon do druhého čítania, teda, že ho bude vetovať,“ avizoval Michelko a dodal, že sú na to v koalícii pripravení. Pripúšťa však aj scenár, že prezidentka podá podnet na Ústavný súd so žiadosťou o vydanie predbežného opatrenia, aby zákon nemohol vstúpiť do platnosti. „Myslím, že keď pôjde touto cestou, je to na veľmi vratkej pôde, lebo zastaviť účinnosť celého zákona je krajne nepravdepodobné,“ poznamenal.

Jakab očakáva od prezidentky postup, aby zákon vôbec nenadobudol platnosť. Zdôraznil práve dôležitosť predbežného opatrenia, ktoré by zamedzilo účinnosti zákona. „Každá sekunda, keď platí ešte súčasný zákon, je významná pre spravodlivosť,“ zdôraznil. Preto podľa neho je to aj pre prezidentku hra o čas.

„Je to stratégia ako, kedy zákon podpísať, kedy ho podať na Ústavný súd tak, aby tento zákon nikdy nenadobudol platnosť,“ skonštatoval. Snahu koalície, aby zákon vstúpil do platnosti čo najskôr, vysvetlil záujmom oslobodiť „blízkych“ ľudí od udelenia trestu v prebiehajúcich kauzách.

Premlčané kauzy

Za zlyhaním v kauze vraždy Daniela Tupého stoja takzvaní čurillovci, išli po zlej stope a ignorovali dôkazy, vyhlásil Roman Michelko. Podľa Júliusa Jakaba po účinnosti novely Trestného zákona prestane existovať kauza Gorila.

Najväčšia korupčná kauza v dejinách Slovenska má byť podľa opozičného poslanca hnutia Slovensko Jakaba premlčaná práve vďaka koalícii, ktorá odhlasovala zmenu viacerých premlčacích lehôt v rámci novely Trestného zákona schválenej vo štvrtok.

Poslanec za SNS Michelko priznal, že ho premlčanie kauzy Jaroslava Hačšáka, i ďalších aktérov prevažne z garnitúry vlády Mikuláša Dzurindu, neteší. Za zlyhaním vidí aj počiatočný prístup Igora Matoviča, ktorý mal o tejto kauze dostatok informácií a nič s tým nerobil. Podľa Jakaba sa súčasná garnitúra usiluje o to, aby novela Trestného zákona nadobudla účinnosť čím skôr, aby sa premlčanie lehoty uplatnili v kauzách „ich ľudí“. Spomínal napríklad súčasného guvernéra NBS Petra Kažimíra, ktorý čelí obžalobe z trestného činu podplácania.

Jakab sa na podnet moderátorky vyjadril aj k tomu, že si vraj po odchode z funkcie vedúceho Úradu vlády nechal niekoľko elektrornických zariadení. Poslanec hnutia Slovensko argumentoval tým, že si podal žiadosť o odkúpenie, ktorú mala súčasná vláda zastaviť a vytvoriť z toho kauzu.


Ďalšie články