Ukrajinskej armáde bude veliť generál narodený v Rusku. Jeho rodina dodnes žije neďaleko Moskvy a podporuje Putina

Ukrainian President Zelenskyy Visits Bakhmut Sector Frontlines Oleksander Syrskyj a Volodymyr Zelenskyj v Bachmute. Foto: Profimedia.sk

Zatiaľ čo ukrajinskej armáde velí vo vojne proti Rusku generálplukovník Oleksander Syrskyj, jeho rodičia zostávajú žiť neďaleko Moskvy.

Nový vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksander Syrskyj sa podľa dostupných informácií narodil 26. júla 1965 v obci Novinki vo Vladimirskej oblasti, súčasti ruského územia v rámci Sovietskeho zväzu.

Momentálne 58-ročný generál strávil v rodnom Rusku viac ako tretinu svojho života a opustil ho až po absolvovaní štúdia na vyššej vojenskej veliteľskej škole v Moskve v roku 1986.

Volajú ho mäsiar

Syrskyj sa činil v zložkách ukrajinskej armády najmä po Majdane v roku 2014, dôležitú úlohu zohral pri obrane Kyjeva krátko po útoku Ruska z 24. februára 2022. Už v apríli ho vyznamenali najvyšším štátnym ocenením Hrdina Ukrajiny.

Ako však píše americký denník Washington Post, medzi radovými vojakmi je Syrskyj mimoriadne neobľúbený. „Mnohí ho považujú za veliteľa sovietskeho typu a vyčítajú mu, že príliš dlho držal sily pod paľbou vo východnom meste Bachmut, ktoré nakoniec padlo pod ruskú kontrolu. Pri obrane mesta, ktoré malo len malú strategickú hodnotu, zahynuli tisíce ukrajinských vojakov a mnoho ďalších bolo zranených,“ konštatuje denník s dôvetkom, že niektorí vojaci preto označujú Syrského za „mäsiara“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 8. februára odvolal Valerija Zalužného z funkcie hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, ktorú zastával od júla 2021. Nahradil ho Olexandr Syrskyj, ktorý predtým velil ukrajinským pozemným silám.

Plukovník vo výslužbe a vlastenecký brat

Napriek jeho úspešnej kariére na Ukrajine, Syrského rodina zostáva žiť v Rusku, a to aj po tom, čo prezident Putin zaútočil na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi. Rodičia a brat vrchného veliteľa ukrajinskej armády žijú v meste Vladimir vzdialenom približne dvesto kilometrov od Moskvy.

Syrského 84-ročný otec je plukovník ruskej armády vo výslužbe. Na dôchodku žije spolu so Syrského 82-ročnou matkou, ktorá vo voľnom čase spieva vo vokálnej skupine bývalých učiteľov.

Obaja podľa ruských médií aktívne podporujú inváziu na sociálnych sieťach, kde zverejňujú príspevky vlasteneckého charakteru. Túto skutočnosť potvrdili západní aj ruskí opoziční novinári, ktorí prispievajú do médií Guardian a Meduza.

Ruské médiá zároveň uviedli, že Syrského brat Oleg je zamestnaný v súkromnej bezpečnostnej službe a taktiež vraj na internete prejavuje lásku k ruskému národu.

Syrský so svojou rodinou v Rusku údajne preťal vzťahy. Podľa niektorých zdrojov jeho rodičia o povolaní svojho syna pôsobiaceho na Ukrajine v prostredí známych alebo susedov vôbec nerozprávajú.


Ďalšie články