Krúpa naznačil, že koalícia zdržuje zverejnenie záznamov Dankovej nehody. A to pre to, aby ho mohla vydierať

Ak prezidentka Zuzana Čaputová bude vetovať novelu Trestného zákona v ustanoveniach, ktoré sa týkajú násilných trestných činov, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) predpokladá, že koalícia neodmietne urobiť zmeny. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Zastavme ich - spoloèný opozièný protest PS, SaS a KDH Juraj Krúpa. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Sám som za to, aby sa za tie najohavnejšie trestné činy sprísnili tresty, nech nie sú v týchto prípadoch ani premlčacie lehoty. Ak sa veto pani prezidentky bude týkať násilných trestných vecí, sme pripravení vyjsť v ústrety jej pripomienkam,“ vyhlásil.

Jeho oponent v diskusii a poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa počká, aký postup zvolí hlava štátu. Predpokladá, že sa obráti na ústavný súd, rovnako sa tento krok chystá urobiť aj opozícia.

V diskusii o schválení novely Trestného zákona Krúpa ocenil, že sa opozícii podarilo oddialiť schválenie novely. Pripomenul, že koalícia musela urobiť v pôvodnej verzii zmeny, predkladanie i prijímanie legislatívy však označil za obrovský chaos. „Ani samotní koaliční poslanci nevedeli, za čo vlastne hlasujú,“ vyhlásil.

Šutaj Eštok poukázal na kajúcnikov

Na jeho kritiku úpravy trestných sadzieb reagoval Šutaj Eštok poukázaním na to, akým spôsobom a trestnými sadzbami sa umožnilo v predchádzajúcom období kajúcnikom vyviaznuť z vážnych káuz s podmienkou. „Prečo ste vtedy nepoukazovali na trestné sadzby, prečo ste vtedy nekričali o deformovaní právneho štátu,“ pýtal sa.

Zopakoval, že novelizácia Trestného zákona zabraňuje tomu, aby sa riešeniu ekonomickej kriminality prikladal väčší význam ako postihovaniu násilných trestných činov. Opätovne upozornil na harmonizáciu trestného práva so stavom v iných európskych krajinách, dôraz na odškodnenie obetí či možnosť individualizácie a ukladania alternatívnych trestov.

Krúpa: Záznamy z Dankovej nehody nezverejnili z dvoch dôvodov

Témou v diskusii bola aj minulomesačná dopravná nehoda podpredsedu parlamentu Andreja Danka. Minister vnútra uviedol, že by výsledky vyšetrovania zverejnil okamžite. „Keby to bolo na mne, tak ich zverejním teraz, v tomto momente,“ povedal.

Dodal však, že dozorový prokurátor požiadal, aby informácie z vyšetrovania neunikali. Šéf rezortu vnútra tiež prízvukoval, že vyšetrovanie prebieha dôsledne a obnáša množstvo úkonov

Videá z nehody budú podľa ministra zverejnené po ukončení vyšetrovania Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Pokiaľ ide o avizované zverejnenie kamerových záznamov, Krúpa s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že k tomu neprišlo z dvoch dôvodov.

„Prvý, pretože sa niekto iný, nejaké iné auto nachádza na týchto záberoch, ktoré sa tam nachádza aj cestou tam aj cestou späť, čiže tam je pravdepodobne nejaký svedok. Toto je informácia, ktorá sa mi dostala do uší z dvoch zdrojov, čiže pravdepodobne to ešte musia nastrihať,“ povedal.

Druhý dôvod je vraj ten, že koalícii sa záber „náramne hodí“. Krúpa povedal, že Danko „rozoštváva celú koalíciu“ a pomerne jasne naznačil, že videom môže byť zvyškom koalície vydieraný, aby na svojich partnerov viac neútočil. „Toto je ideálne na to, že keď to bude náhodou zachádzať trošku ďaleko, tak možno trošku pribrzdíme Andreja Danka, aby nevyvádzal v tejto predvolebnej kampani,“ povedal.

Štandard so žiadosťou o upresnenie, kto a za akým účelom mal „nastrihať“ záznam Dankovej nehody oslovil Juraja Krúpu. Článok budeme aktualizovať.

Otvorenie schôdze na odvolanie Šimkovičovej sa zrejme nepodarí

Na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) majú Šutaj Eštok a poslanec Krúpa taktiež diametrálne odlišný pohľad. Kým prvý tvrdí, že na odvolávanie nie je žiadny dôvod, opozičný poslanec ich vidí mnoho. Zároveň však priznáva, že otvoreniu pondelkovej (12. 2.) mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky nedáva veľké šance.

„Jedným z dôvodov na odvolanie ministerky nekultúry je jej šírenie bludov a hoaxov a vyjadrenia, ktoré provokujú nenávisť proti niektorým komunitám,“ dodal Krúpa. Upozornil aj na takmer 190-tisíc podpisov pod výzvou na abdikáciu ministerky kultúry, ktorá ich relevanciu opakovane spochybňuje.

Priznal však, že nevidí príliš reálne otvorenie pondelkovej mimoriadnej schôdze, ktorá sa má zaoberať návrhom na Šimkovičovej odvolanie. „My tam za opozíciu samozrejme budeme, no mám silného tušáka, že sa tá schôdza neotvorí,“ uviedol.

Minister vnútra nechcel špekulovať, či sa schôdza otvorí, návrh však jednoznačne považuje za neopodstatnený. „Nevidím žiadny dôvod na odvolávanie,“ uviedol. Rezort kultúry je podľa neho v súčasnosti určite lepšie vedený ako exministerkou Natáliou Milanovou.

(tasr/tod)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac